Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Computer Typography and Graphics (FEKT-CZSG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CZSG - Introduction to Computer Typography and Graphics, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat přehled v principech rovinné (2D) počítačové grafiky a zpracování obrazů. Seznámit se s programem GIMP jako konkrétním zástupcem editorů rastrové grafiky. Naučit se základní operace při přípravě grafických prezentačních materiálů, i s ohledem na technologii tisku. Seznámit se se základy typografie, dále se specifiky českých textů a s pravidly při sazbě technické a matematické literatury. Naučit se praktické sazbě technického dokumentu pomocí systému LaTeX.

Osnova

1 Úvod. Vymezení předmětu. Obraz jako dvojrozměrný signál. Vektorová vs. bitmapová grafika. Principy editace a zobrazování vektorové grafiky. Rasterizace. Vzorkování spojitého obrazu, aliasing.2 Barevné prostory (RGB, CMYK, Lab) a jejich souvislosti. Redukce barevného prostoru, duplex, monochromatický obraz. Způsoby ukládání drojrozměrných dat, grafické formáty.3 Diskrétní transformace obrazu a jejich využití. Komprese obrazu (LZW, JPEG, JPEG2000).4 Sken - rotační, plochý. Parametry a třídy skenerů. Technická fotografie - teorie. Základy grafického programu Adobe Photoshop a princip práce ve vrstvách. Lineární a nelineární zpracování obrazu - jas, kontrast, histogram, dvojrozměrná filtrace.5 Cyklus přípravy a ladění dokumentů v dávkových systémech, analogie s vývojem programů.6 Logická vs. vizuální struktura dokumentu. Značkování. Značkovací jazyky, SGML, XML+XSLT, MathML, HTML, CSS.7 Principy knižního designu. Specifika designu na WWW. Sazba. Základy typografie, základní typografické pojmy, míry, terminologie. Pravidla sazby. Specifika sazby českých textů.8 Typy a formáty písem, způsoby reprezentace a designu písem. Bézierovy křivky.9 Sázecí systémy. TeX/LaTeX jako příklad dávkového systému. Historie TeXu. Algoritmy zlomu řádku a stránky. Adobe InDesign jako příklad WYSIWYG systému.10 Základy předtiskové přípravy. Jazyk Postscript, Bounding Box. Formát PDF - Portable Document Format. Adobe Acrobat a možnosti elektronické korektury.11 Tiskové technologie. Výstupní zařízení. Osvit, tisk a vazba. CtP technologie.12 Grafika v LaTeXu - interní i vkládání externí grafiky. Použití balíčků psfrag, pstricks apod. Balíček thesis pro kvalitní sazbu diplomových a bakalářských prací. Konverze TeXovských dokumentů do HTML. Konverze jiných formátů do TeXu. Publikování XML dokumentů pomocí TeXu.

Literatura

Žára, J., Beneš, B., Felkel, P., Moderní počítačová grafika, ComputerPress, 1999.Beran, V. Typografický manuál : učebnice počítačové typografie. 1. vyd. Náchod : MANUÁL, 1994. přeruš. st. Bibliogr. ISBN 80-901824-0-2.Plch, R., Lomtatidze, L. Sázíme v LaTeXu diplomovou práci z matematiky. 1. vydání. Brno : Masarykova Univerzita, 2003. 122 s. ISBN 80-210-3228-6.Steiner, J. GIMP - ilustrovaný průvodce. Neokortex, Praha. ISBN 80-86330-04-4Knuth, D. E. Digital typography. Stanford : Center for the Study of Language and Information, 1999. xv, 685 s. ISBN 1-57586-010-4.Rybička, J. Latex pro začátečníky [3. vyd.]. 3. vyd. Brno : Konvoj, 2003. 238 s. ISBN 80-7302-049-1.

Požadavky

Znalosti na úrovni středoškolského studia; absolvovaný předmět BASS a pokud možno BCZS.

Garant

doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D.