Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé mikroskopické techniky v biologii (FEKT-DBT3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-DBT3 - Pokročilé mikroskopické techniky v biologii, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout přehled aplikací jednotlivých mikroskopických technik v buněčné biologii s ohledem na buněčnou strukturu a funkci.

Osnova

1. Úvod do mikroskopických technik. Světelná, fluorescenční, konfokální a elektronová mikroskopie. 2. Metody přípravy biologického materiálu pro jednotlivé mikroskopické techniky a jejich specifika.3. Barviva používaná v mikroskopických technikách. Fluorescenční barviva. Charakterizace, rozdělení.4. Histochemické, imunohistochemické a imunofluorescenční techniky. Principy a použití.5. Buněčné organely, jejich struktura a funkce I – využití mikroskopických technik.6. Buněčné organely, jejich struktura a funkce II – využití mikroskopických technik.7. Buněčný cyklus a apoptóza. Mikroskopická detekce apoptózy (programované buněčné smrti) jako komplexního procesu.8. Mikroskopická detekce bioaktivních molekul (aminy, thioly, karboxylové kyseliny, proteiny, atd.) 9. Mikroskopická detekce reaktivních forem kyslíku a dusíku.10. Mikroskopická detekce iontů.11. Hybridizace in situ.12. Nanočástice a jejich využití v mikroskopických technikách.

Literatura

Časopis Microscopy Research and Technique (Wiley)Časopis Journal of Microscopy Hoppert, M. Microscopic Techniques in Biotechnology, Wiley, 2001

Požadavky

Jsou požadovány základní znalosti z optiky a biologie.

Garant

doc. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D.

Vyučující

doc. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D.