Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Citování ve vědecké praxi (FEKT-DCVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-DCVP - Citování ve vědecké praxi, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je studentům vysvětlit základní pojmy spojenými s citováním, seznámit je a problematikou plagiátorství a zásadami etického užití informací. Studenti se naučí pravidla pro citování nejrůznějších druhů dokumentů a budou umět tyto znalosti aplikovat při psaní odborných prací. Dále si studenti vyzkouší vyhledávání v citačních a dalších odborných databázích i volně dostupných zdrojích odborných informací. Kromě toho se studenti seznámí s kreativními technikami učení a tvorbou a řešením inovačních zadání.

Osnova

1. Kreativní techniky učení + kritické myšlení- informační hygiena a timemanagement; rychločtení, mentální mapování, myšlenkové mapy- brainwritting a tvůrčí psaní; techniky učení2. Tvorba rešerší- pokročilé vyhledávání na internetu – placené databáze i volně dostupné zdroje; na úvod teorie (zástupné znaky, booleovské operátory, proximitní operátory a fráze, rešeršní strategie) poté plnění praktických úkolů – vyhledávání v dtb VUT a volně dostupných zdrojích (možnost začlenit patentové dtb i patentových dtb)- metavyhledače a další služby (Primo, SFX,…) 3. Úvod do citování- pojmy spojené s citováním (citace, parafráze, autocitace,….), plagiátorství (co to je, jak se mu vyhnout, druhy) + antiplagiátorská politika na VŠ, antiplagiátorské systémy- citační a publikační etika + autorský zákon (spojení s VŠ, přesah do výuky - použití materiálů, SW, použití licencí apod.), licence Creative Commons4. Citace a citační systémy- co jde citovat? – druhy dokumentů, jak je správně určit z pohledu citací (zaměřit se hlavně na specifické dokumenty typu technické listy, normy apod.); prameny popisu pro citování (odkud brát info o dokumentech)- citační systémy; citační manažery – CitacePRO (praktická ukázka, práce s ním, plug-in od wordu atd.), další citační systémy (co umožňují, jak je využít k získání dalších zdrojů z oboru – ZOTERO – možnost vyhledávat v uložených dokumentech ostatních uživatelů)5. Citační databáze- impact factor, H-index, RIV; citační databáze na VUT – ukázka práce s nimi, jak z nich získat max. informací- Open Access – co to je, k čemu to je, cesty, možnosti vyhledávání; Digitální knihovna VUT; (vyhledávače OA)6. Jak vyučovat citace- praktické příklady, jak začlenit výuku citací do vlastní výuky, které by si doktorandi mohli sami vyzkoušet na sobě7-8. Tvorba a řešení inovačních zadání – TRIZ a software podpora Goldfire Metodika TRIZ a expertní systém GoldFire Innovator jsou určeny pro manažery, techniky, inženýry, vědce a inovátory, kteří hledají tvůrčí řešení praktických technických problémů i pro pedagogy odborných předmětů, kteří chtějí učit a vychovávat způsobem inspirativním pro sebe a také atraktivním pro budoucí tvůrce nové techniky.- Analýza zájmového objektu s cílem formulovat správně a správná zadání, - Podpora invenčního řešení doporučovanými postupy získanými studiem patentů, - Informační až znalostní podpora sémantickým zpracováním elektronicky dostupných databází patentů, portálů, časopisů, atd. Praktické příklady jsou samozřejmostí.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti práce s PC a internetem.

Garant

Mgr. Hana Janečková

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.