Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Junctions and nanostructures (FEKT-DFY1A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-DFY1A - Junctions and nanostructures, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je objasnit důležité jevy současné fyziky polovodičových rozhraní a nanostruktur s pomocí adekvátních fyzikálních nástrojů - kvantové a statistické fyziky.

Osnova

1.Rozhraní v polovodičích. Homogenní a heterogenní přechody v polovodičích. Poissonova rovnice. 2. Rozhraní polovodič-kov. Rozložení náboje a potenciálu na rozhraní. Vyčerpaná oblast, kapacita, frekvenční závislost. Transport nosičů přes rozhraní. 3. Rozhraní polovodič-izolant. Rozložení náboje a potenciálu na rozhraní. Vyčerpaná oblast, kapacita, frekvenční závislost. Transport nosičů přes rozhraní. 4. Polovodičové struktury vyráběné současnými technologiemi. Kvantové efekty v polovodičových strukturách. 5. Stochatické jevy. Šum v polovodičích. Fyzikální meze s hlediska kvantové a statistické fyziky. 6. Analýza elektronových pastí.7. Základní nanostruktury. Interakce v blízkém poli. Detekce a lokalizace nanostruktur. 8. Základy nanooptiky. 9. Optické a elektrické vlastnosti nanočástic. 10. Návrh a modelování nanofotonických a nanoelektronických komponent a systémů.11. Fotonické krystaly. Plasmonika. 12. Aplikace nanotechnologií: Lékařské a biotechnologické obory, 13. Nanoelektronika, Molekulární elektronika.

Literatura

S.M. SZE: Physics of semiconductor devices, 2nd Ed. Wiley Eastern, New Delhi, 1981, ISBN: 0-852-2646-7JP. Colinge, C.A. Colinge: Physics of Semiconductor Devices, Kluwer 2002, ISBN 1-40207-018-7Saleh, B.E.A., Teich, M.C.: Základy fotoniky 1,2,3,4 Matfyzpress, Praha, 1994, 1995, 1996Ch.P.Poole, Jr., F.J. Owens: Introduction to Nanotechnology, Wiley Interscience, 2003 ISBN:0-471-07935-9

Požadavky

Prerekvizitou je absolvování magisterského studia FEKT či obdobého zaměření.

Garant

prof. RNDr. Pavel Tománek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Tománek, CSc.