Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návrh moderních elektronických obvodů (FEKT-DRE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-DRE1 - Návrh moderních elektronických obvodů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s pokročilými metodami pro analýzu, návrh a optimalizaci diskrétních i integrovaných elektronických obvodů.

Osnova

1. Počítačové modelování elektronických obvodů - 5 seminářů- Metody pro řešení ve stejnosměrné, frekvenční a časové oblasti. Přesnost výpočtu, problémy s konvergencí.- Výpočet ustálené odezvy v časové, spektrální a kombinované oblasti. Metody pro přibližnou symbolickou analýzu a jejich využití.- Jazyk VHDL-AMS pro modelování číslicově-analogových systémů. Sestavení popisu, nespojitosti, vazba analogové a číslicové části.- Metody pro řešení obvodů s úseky vedení. Využití pro analýzu integrity signálu v diskrétních i integrovaných aplikacích.-Simulace obvodů se spínači. Zpracování nekonsistentních počátečních podmínek.2. Návrh analogových integrovaných obvodů - 4 semináře- Základní obvodové prvky. Specifika CMOS technologie, parazitní prvky, vliv výrobního rozptylu.- Stavební prvky integrovaných obvodů. Proudová zrcadla, zesilovací stupně. Rozbor činnosti a parazitních vlastností.- Metodika návrhu základních bloků, analytický model a jeho řešení. Rozbor transkonduktančního OZ.- Řešení a simulace speciálních úloh: ochrana před elektrostatickými výboji (ESD), latch-up, EMC integrovaných obvodů.3. Optimalizace obvodů - 4 semináře- Klasifikace optimalizačních úloh (lokální a globální, jedno- a více-kriteriální, atd.). Formulace kriteriální funkce.- Lokální optimalizační metody (nejstrmější sestup, Newtonova metoda, kvazi-Newtonovy metody).- Globální optimalizační metody (evoluční algoritmy, metody swarm-intelligence). - Více-kriteriální úlohy.

Literatura

VLACH, J., SINGHAL, K.: Computer Methods for Circuit Analysis and Design (2nd ed.). New York: Van Nostrand Reinhold, 1994. (EN)CHENG, C .K., LILLIS, J., LIN, S., CHANG, N.: Interconnect Analysis and Synthesis. John Wiley & Sons, New York 2000. (EN)LAKER, K.R., SANSEN, W. M. C.: Design of Analog Integrated Circuits and Systems. McGraw-Hill, 1994. (EN)GILL, P. E., MURRAY, W., WRIGHT, M. H.: Practical optimization. London: Academic Press. 1981 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti magisterské matematiky (maticový počet, diferenciální rovnice, integrální transformace, teorie grafů) a teorie obvodů (metody formulace rovnic, modely prvků, základní zapojení).

Garant

prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka

Vyučující

prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka