Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie (FEKT-FMOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-FMOL - Molekulární biologie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout pokročilé znalosti o molekulárně biologických rozdílech u eukaryot, prokaryot a virů.

Osnova

1. Úvod do studia molekulární biologie. Buňka, chemické složení buňky, chemická energie, proteiny: struktura a funkce, struktura a funkce nukleových kyselin.2. Genetická informace, genetický kód, definice genu, typy genů, struktura a informační obsah genomů.3. Replikace DNA (zúčastněné enzymy a mechanismus).4. Transkripce u prokaryot a eukaryot, posttranskripční úpravy RNA.5. Translace, transferové RNA, ribozomy, kotranslační a posttranslační procesy.6. Regulace genové exprese u prokaryot, struktura a vlastnosti promotoru, pozitivní a negativní regulace operonu, atenuace.7. Regulace genové exprese u eukaryot, transkripční faktory, zesilovače transkripce. Buněčné dělení, kontrola buněčného cyklu.8. Molekulární základ tvorby imunitních molekul.9. Buněčné signalizace (signální molekuly, receptory, signální dráhy). Struktura membrán, přenos látek přes membrány, komunikace mezi buňkami.10. Změny genetické informace, mutace, obecná a místně specifická rekombinace, reparace mutačně poškozené DNA.11. Mobilní elementy (prokaryotické a eukaryotické transpozony, retrotranspozony). Tkáně.12. Základy genového inženýrství, příprava transgenních organismů a jejich využití, mutageneze in vitro, genové terapie.13. Základy použití biochemických metod v molekulární biologii.

Literatura

Rosypal S. a kol. : Úvod do molekulární biologie. I.-IVdíl. Brno1999-2002 (třetí vydání). 2006 - I. díl (čtvrté vydání) (CS)Rosypal S. a kol.: Terminologie molekulární biologie, Brno 2001. (CS)Šmarda J. a kol.. Metody molekulární biologie, Brno, 2005. (CS)Alberts et al.: Molecular biology of the cell. Garland Publ. 2004. (EN)Alberts a kol: Základy buněčné biologie, Espero, 2000, 2005. (CS)Relichová, J. Genetika populací. Masarykova univerzita v Brně, 1997, ISBN 80-210-1542 (CS)Relichová, J. Praktická cvičení z genetiky. Masarykova univerzita v Brně, 1997, ISBN 80-210-1484-9 (96 stran)Relichová, J. (1997): Praktická cvičení z genetiky. Masarykova univerzita v Brně, 1997, ISBN 80-210-1484-9 (CS)

Požadavky

Student by měl být schopen vysvětlit základní principy klasické genetiky, měl by znát základní pojmy a zákony molekulární biologie. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D.

Vyučující

doc. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D.Mgr. Pavlína KoščováMUDr. Šárka SekorováIng. Helena Škutková