Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroskopická zobrazovací technika (FEKT-FMZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-FMZT - Mikroskopická zobrazovací technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v oblasti světelné mikroskopie, jednotlivých technikách a jejich principech a také využití v medicínských a biologických aplikacích.

Osnova

1. Základy geometrické a vlnové optiky. 2. Fresnelovy koeficienty.3. Maticový popis optických systémů.4. Oko jako optický systém. 5. Základní konstrukční řešení mikroskopu. 6. Detektory - lavinové diody, fotonásobiče, CCD, CMOS, princip funkce a parametry. 7. Mikroskopie temného pole. 8. Fázový kontrast - princip vzniku kontrastu v obraze.9. Stereomikroskopie. 10. Nomarského diferenciální interferenční kontrast.11. Hoffmanův modulační kontrast.12. Fluorescenční mikroskopie. 13. Laserová skenovací (konfokální) mikroskopie.14. Dvoufotonová a vícefotonová mikroskopie. 15. Optická koherentní mikroskopie.16. Aplikace mikroskopických principů v biologických a lékařských oborech.17. Moderní a superrozlišovací mikroskopické techniky - STED, STORM/PALM, SIM, 4pi, I5M.18. Základy elektronové mikoskopie.

Literatura

D. B. Murphy Fundamentals of light microscopy and electronic imaging, Wiley-Liss, 2001P. Mouroulis Visual Instrumentation, McGraw-Hill, 1999J. Kuběna, Úvod do optiky, MU Brno 1994, skriptum

Požadavky

Student by měl být schopen vysvětlit základní optické zákony a měl by znát základy popisu elektromagnetického pole. Měl by mít také dostatečný matematický základ v oblasti maticového počtu.

Garant

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D.Ing. Ivana Liberdová