Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování v bioinformatice (FEKT-FPRG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-FPRG - Programování v bioinformatice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení a osvojení základních algoritmů pro analýzu sekvencí DNA a proteinů a jejich podrobný rozbor. Studenti jsou vedeni k samostatnému programování probíraných algoritmů v programovacím prostředí Matlab.

Osnova

1-2. Základy algoritmizace úloh (rekurzivní a iterační algoritmy, náročnost algoritmů, různé typy algoritmů a jejich využití v bioinformatice).3-5. Algoritmy pro vyhledávání (Exhaustive Search – restrikční mapování, vyhledávání motivů, Greedyho algoritmus – analýza genetických změn pomocí reverzí a tříděním metodou Breakpoints).6-8. Dynamické programování (obecný popis metody, globální zarovnávání, lokální zarovnávání, optimální cesta, aplikace).9-12. Shluková analýza a skryté Markovovy modely pro analýzu genomických dat (základní principy, aplikace).

Literatura

Jones N.C., Pevzner P.A: An Introduction to Bioinformatics Algorithms. The MIT Press, 2004 (EN)Moorhouse M, Barry P: Bioinformatics Biocomputing and Perl: An Introduction to Bioinformatics Computing Skills and Practice. Wiley; 1 edition, 2004. (EN)Chao K.-M., Zhang L.: Sequence Comparison. Springer-Verlag, 2009 (EN)Zaplatílek K, Doňar B: Matlab tvorba uživatelských aplikací, Technická literatura BEN, Praha 2004 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D.Ing. Denisa MaděránkováMgr. Ing. Karel Sedlář