Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antennas and Radio Links (FEKT-GASV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GASV - Antennas and Radio Links, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními typy antén, jejich použití a technickým návrhem, a dále s principy šíření vln a návrhem vybraných typů rádiových spojů.

Osnova

Přednášky:1. Základní pojmy z teorie antén, analýza antén.2. Vyzařování elektromagnetických vln, teorie lineárních antén.3. Vyzařování anténních soustav, lineární antény pro vybraná kmitočtová pásma.4. Mikropáskové antény.5. Trychtýřové antény, reflektorové antény.6. Štěrbinové antény, širokopásmové antény.7. Antény pro speciální aplikace. 8. Měření antén.9. Šíření rádiových vln, užití kmitočtového spektra, podmínky rádiového spojení, základní koncepce návrhu rádiového spoje.10. Šíření rádiových vln v blízkosti povrchu Země, povrchová a prostorová vlna.11. Mobilní rádiová komunikace, modely šíření vln v makrobuňkách, mikrobuňkách a pikobuňkách, šíření vln uvnitř budov.12. Vliv atmosféry na rádiové spoje.13. Mikrovlnné spoje.Cvičení na počítači:1. Symetrický dipól, skládaný dipól.2. Yagiho anténa.3. Mikropáskové antény s lineární polarizací.4. Mikropáskové antény s kruhovou polarizací.5. Štěrbinové antény.6. Trychtýřové antény.7. Vícepásmové antény.8. Širokopásmové antény.9. Počítačová analýza rádiového spoje.10. Návrh rádiového spoje.

Literatura

BALANIS, C.A. Antenna Theory: Analysis and Design, 3rd Edition, John Wiley and Sons, New Jersey, 2005. (EN)BARCLAY, L. Propagation of Radiowaves 2nd Edition. IEE, United Kingdom, 2003. (EN)SIWIAK, K. Radiowave propagation and antennas for personal communication. Norwood: Artech House, 1995. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět by měl být schopen:- počítat s komplexními čísly;- aplikovat základní principy integrálního a diferenciálního počtu;- vysvětlit základní principy z teorie elektromagnetického pole (Maxwellovy rovnice, elementární zdroje záření, šíření rovinné a kulové vlny, šíření vlny podél vedení).

Garant

doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.