Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optical Communications and Networks (FEKT-GFOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GFOK - Optical Communications and Networks, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty s horizontálními, vertikálními i indoor optickými komunikačními systémy, jejich jednotlivými komponenty a konkrétním využitím. Studenti se naučí navrhovat optické vláknové i bezkabelové spoje. Součástí výuky je i seznámení se s využitím optických solitonů při optických přenosech, zesilujícími i nezesilujícími optickými vlákny a vlnovým multiplexem (WDM). Bude také probíraná budoucnost optických komunikací.

Osnova

Přednášky:1. Systémové aspekty fotoniky.2. Fotonová optika.3. Nelineární optika.4. Optické čočky a komponenty.5. Optické rezonátory a teorie laserů.6. Optické zdroje a detektor.7. Aplikace laserové techniky.8. Základy optických komunikací a fotonické sítě.9. Optická vlákna a optovláknové zesilovače.10. Optické vláknové spoje.11. Atmosférické přenosové prostředí v optické oblasti spektra.12. Optické bezkabelové spoje.13. Budoucnost optických komunikací.Laboratorní cvičení:1. Měření vlnové délky laserového záření.2. Měření geometrických parametrů laserového svazku.3. Měření charakteristik laserových diod a LED.4. Měření útlumů optického vlákna.5. Přenos informace optickým vláknem.6. Měření odrazivosti.7. Měření polarizace.8. Měření kontrastu interferenčního obrazce.9. Měření charakteristik optických filtrů.10. Měření útlumu svazku v atmosféře.

Literatura

SALEH, B.E.A., TEICH, M.C. Fundamentals of Photonics. Wiley-Interscience. 2nd edition, New York 2007. (EN)MILLER, J., FRIEDMAN, E. Optical Communications Rules of Thumb. McGraw-Hill Companies, New York 2002. (EN)GAGLIARDI, R.M., KARP, S. Optical Communications. John Wiley, New York 1995. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc.