Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundamentals of Telecommunication Systems (FEKT-GFTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GFTS - Fundamentals of Telecommunication Systems, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se strukturou obecného telekomunikačního systému, s vlastnostmi přenosových prostředí a s metodami zpracování signálů v dílčích částech tohoto systému.

Osnova

Přednášky:1. Obecná struktura telekomunikačních systémů, základní stavební bloky.2. Formátování a zdrojové kódování. Komprese zvukových, obrazových (JPEG, MPEG) a datových signálů (LZW, Huffmanův kód).3. Kanálové kódování. Blokové, konvoluční kódy, sřetězené kódy, turbo a LDPC kódy.4. Modulace v základním pásmu (PAM, PWM, PPM). Linkové kódy. Výpočet chybovosti a spektra.5. Detekce komunikačních signálů v šumu. AWGN kanál. Příjem binárního signálu, testování hypotéz. Přizpůsobený filtr.6. Mezisymbolové interference. Tvarování signálových prvků. Ekvalizace (zero forcing, MMSE).7. Modulace v přeneseném pásmu (AM, FM, MPSK, MSK, GMSK, MQAM). Konstelační diagramy, pravděpodobnost vzniku chyby.8. Systémy s mnohonásobným přístupem (deterministické stochastické). Metody multiplexování.9. Komunikační kanál (metalické vedení, optický kabel, volný prostor). Působení šumu. Únik. Diverzitní příjem.10. Systémy s rozprostřeným spektrem, FH/DS-SS.11. Synchronizace kmitočtu a fáze nosné vlny. Symbolová, rámcová a síťová synchronizace.12. Vybrané telekomunikační systémy a technologie. ISDN, ADSL.13. Vybrané telekomunikační systémy a technologie. Satelitní komunikace, optické kabelové a bezkabelové spoje.Laboratorní cvičení:1. Analogové modulace.2. Digitální modulace.3. Přizpůsobený filtr.4. Modulace v základním pásmu, linkové kódy.5. Přenos dat pomocí ADSL.

Literatura

SKLAR, B. Digital Communications Fundamental and Applications. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2001. (EN)COUCH, L.V. Digital and analog Communications. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2001. (EN)DUNLOP, J., SMITH, D.G. Telecommunications Engineering, CRC Press, 1994. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti bakalářské matematiky (integrální počet, základy pravděpodobnostní analýzy a statistiky) a základy zpracování signálů (konvoluce, korelace, filtrace, spektrální analýza).

Garant

prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.