Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět RF Engineering and Identification (FEKT-GRFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GRFI - RF Engineering and Identification, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přemětu je seznámit studenty s praktickým použitím RF technologií v oblasti radiofrekvenční identifikace a prohloubení souvislostí mezi znalostmi v oblastech RF hardwaru, digitálního zpracování signálu a efektivní a bezpečné bezdrátové komunikace.

Osnova

Přednášky:1. Základní operační principy, 1-bitový transpondér, plnoduplexní a poloduplexní mód, sekvenční procedury.2. Induktivní vazba, elektromagnetická vazba se zpětným rozptylem, blízká vazba, elektrická vazba, přenos dat mezi čtečkou a transpondérem.3. Fyzikální principy RFID systémů, magnetické pole, činnost transpondéru v magnetickém poli, systém transpondér - čtečka, magnetické materiály.4. Elektromagnetické vlny, polarizace, princip funkce mikrovlnného transpondéru v elektrickém poli, SAW transpondéry.5. Frekvenční pásma, regulace rádiových licencí, kódování a modulace, integrita dat a zabezpečení, 6. Standardizace, rádiové rozhraní, struktura protokolu a kódování, antikolizní algoritmy.7. Antény z pohledu tagu a čtečky.8. Architektura elektronických datových nosičů, transpondér s paměťovou funkcí, mikroprocesorové RFID.9. Architektura, analogového frontendu, kontrolní jednotka, algoritmy pro optimalizaci komunikace.10. Zdroje šumu a metody jeho minimalizace, citlivost, monostatický a bistatický systém, přímá vazba přijímač - vysílač.11. Měření systémových parametrů, performance, konformace, protokol LLRP.12. RFID v bezdrátových senzorových sítích, UWB, Ranging, Praktické aspekty RFID systémů, aplikace, výroba, internet věcí.13. Dynamické určování polohy založený na UWB technologiích.Laboratorní cvičení:1. Návrh funkcí UHF EPC Class 1 Gen 2 čtečky v SW-radiu.2. Měření signálů v UHF pásmu pomocí navrženého demodulátoru v USRP, spektrální analýza.3. Návrh funkcí HF čtečky v SW-radiu.4. Měření parametrů komunikace v HF pásmu, analýza postranních pásem, identifikace bitů a tok protokolu.5. Praktické zkoušky šíření signálu v UHF pásmu (pozorování úniků) a experimenty s anténami a tagy pro různé polarizace (kruhová pravotočivá a levotočivá, lineární vertikální a horizontální).

Literatura

FINKENZELLER, K. RFID Handbook: Fundamentals and Applications in Contactless Smart Cards, Radio Frequency, Identification and Near-Field Communication. Wiley, 2010. (EN)DOBKIN, D.M. The RF in RFID: Passive UHF RFID in Practice, Newnes, 2008. (EN)APRET, D. RFID at Ultra and Super High Frequencies: Theory and application, Wiley, 2009. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni magisterského studia a platné přezkoušení pro kvalifikaci pracovníků pro samostatnou činnost (ve smyslu §6 Vyhlášky).

Garant

Ing. Dr. Techn. Vojtěch Derbek

Vyučující

Ing. Dr. Techn. Vojtěch Derbek