Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Satellite Communications and Networks (FEKT-GSDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GSDS - Satellite Communications and Networks, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Stále větší uplatnění družicových komunikačních systémů, a zvláště systémů s individuálním přístupem (VSAT, INMARSAT, IRIDIUM, GPS apod.), vyžaduje výchovu kvalifikovaných odborníků v řádném i postgraduálním studiu. Zaměření předmětu je orientováno na pochopení fyzikálních souvislostí družicové komunikace při srovnání s terrestriálními rádiovými systémy.

Osnova

Přednášky:1. Úvodní informace, historie směrových a družicových spojů.2. Všeobecný popis směrového spoje.3. Šíření elektromagnetických vln.4. Komunikační rovnice.5. Družicové spoje - dráhy komunikačních družic.6. Energetická bilance družicového spoje - základní rozbor.7. Celková energetická bilance.8. Šíření družicových signálů.9. Typy přenášených signálů.10. Technologie družic.11. Družicové komunikační systémy.12. Družicová navigace.13. Výzkumné a experimentální družice.Laboratorní cvičení:1. Měření reálného systému VSAT pomocí dvou terminálů a družice Eutelsat W1.2. Měření mikrovlnného filtru obvodovým analyzátorem.3. Měření Dopplerova posuvu, zpoždění signálu a vyhodnocení telemetrie družice na dráze LEO nebo HEO.4. Měření polohy systémem GPS a stanovení přesnosti v závislosti na počtu přijímaných družic.5. Vyhodnocení energetické bilance downlinku družicového spoje.

Literatura

MARAL, G., BOUSQUET, M. Satellite Communications Systems. John Wiley&Sons Ltd. England 1993. (EN)EVANS, B.G. Satellite Communication systems 3rd edition. The Institution of Electrical Engineers, London 2000. (EN)PRATT, T., BOSTIAN, C., ALLNUTT, J. Satellite Communications. John Wiley & Sons Inc., 2003. (EN)

Požadavky

Student, který se zapíše do předmětu, by měl být schopen vysvětlit základní principy šíření elektromagnetických vln ve volném prostoru a v atmosféře, popsat strukturu obecného digitálního komunikačního systému, popsat principy základních operací digitálního zpracování signálů (kódování, modulace), používat logaritmického vyjádření poměrů a úrovní výkonů, napětí a proudů, charakterizovat vlastnosti a požadavky na přijímací a vysílací části komunikačních systémů.

Garant

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.