Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistics in Telecommunications (FEKT-GSTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GSTK - Statistics in Telecommunications, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Navrhovaný předmět teoretické nástavby se zaměřuje na využití vybraných matematických metod v moderním zpracování komunikačních signálů a teorii bezdrátové komunikace. Cílem předmětu je prezentovat studentům magisterského studijního programu Elektronika a sdělovací technika specializovaný matematický aparát, který je nezbytný k pochopení principů moderní bezdrátové komunikace.

Osnova

Přednášky:1. Úvodní informace k předmětu, teorie pravděpodobnosti, závislé a nezávislé pokusy, podmíněná pravděpodobnost. Úlohy z teorie pravděpodobnosti.2. Rozdělení diskrétní jednorozměrné náhodné veličiny, charakteristiky náhodných veličin.3. Rozdělení spojité jednorozměrné náhodné veličiny, charakteristiky náhodných veličin.4. Rozdělení vícerozměrné náhodné veličiny.5. Centrální limitní věta a zákon velkých čísel.6. Úvod do statistiky, bodový a intervalový odhad, intervaly spolehlivosti.7. Testování hypotéz, parametrický a neparametrický přístup.8. Gaussovy směsné modely.9. Náhodné procesy.10. Ortogonální transformace, Karhunen-Loeve transformace, PCA.11. Metody odhadu spektra (parametrické a neparametrické metody).12. Detekce signálů skrytých v šumech. ROC křivka.13. Aplikace - časově-frekvenční analýza.Cvičení na počítači:1. Úlohy na diskrétně a spojitě rozložené náhodné veličiny. Simulace v Matlabu. Simulace rozložení datového souboru a jeho odhad v Matlabu.2. Výpočet intervalu spolehlivosti, testování významnosti odhadů, parametrický a neparametrický přístup.3. Příklady na Gaussovy směsné modely.4. Příklady na ortogonální transformace.5. Výpočet a testování přítomnosti signálu v kanálu, testy dobré shody.6. Aplikace metod odhadu spektra na simulovaný signál.

Literatura

GOPI, E.S. Algorithm Collections for Digital Signal Processing Applications Using Matlab, Springer, 2007. (EN)KAY, S. Intuitive Probability and Random Processing using MATLAB, Springer 2005. (EN)KOBAYASHI, H. et al. Probability, random processes, and statistical analysis, Cambridge University Press, 2012. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:-Sestavit jednoduchý program v prostředí Matlab- Praktikovat matematické postupy výpočtu

Garant

doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D.