Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Wireless Communications (FEKT-GTRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GTRK - Wireless Communications, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit studenty s rádiovým komunikačním řetězcem, vyjádřením informace signálem, detekcí aditivně rušených signálů, charakteristikami únikových kanálů a vlastnostmi systémů OFDM, CDMA, MIMO a UWB.

Osnova

Přednášky:1. Rádiový komunikační systém, rádiové komunikační signály, komplexní obálka.2. Kapacita kanálu, teorie informace.3. Detekce rádiových signálů, testování hypotéz, kriteria, kanál AWGN.4. Aplikace teorie optimálního příjmu v rádiových komunikacích - výpočty chybovostí.5. Systémy s rozprostřeným spektrem I - DSSS, FHSS, rozprostírací posloupnosti.6. Systémy s rozprostřeným spektrem II - přijímač Rake, synchronizace, aplikace.7. Charakteristiky kanálů, vyrovnavače, nelineární kanály.8. UWB komunikace.9. OFDM - princip, modulace pomocí IFFT, cyklické prodloužení a ortogonalita, aplikace v systémech IEEE 802.11a,g. UW-OFDM a SC-FDMA, aplikace v LTE.10. Synchronizace a ekvalizace v OFDM, systémy MB-OFDM a MC-CDMA.11. MIMO systémy, časově prostorové kódování, singulární dekompozice, Alamoutiho kód, TCM.12. Perspektivní trendy v komunikacích - massive MIMO, FBMC.13. Modelování nedokonalého rádiového transceiveru - IQ nesymetrie, nelinearity, fázový šum.Cvičení na počítači:1. Komplexní obálka.2. Mezisymbolové přeslechy.3. Optimální přijímač.4. Synchronizace.5. Princip CDMA.6. OFDM - princip.7. Rádiový kanál a nelinearita.8. RF komunikační řetězec.9. OFDM II - vliv RF parametrů.10. principy UWB komunikace.11. Kódování.12. FBMC modem.

Literatura

HAYKIN, S. Digital Communications, John Wiley & sons, 1998. (EN)PROAKIS J.G. Digital Communications. 3. vyd. New York: Mc.Graw-Hill Book, 1995. (EN)CHIEN, Ch. Digital Radio Systems on a Chip. A system approach. Norwell: Kluwer Academic Publishers, 2001. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen vysvětlit základní pojmy z oblasti pravděpodobnosti a statistiky, matematicky popsat základní analogové a číslicové modulační techniky, vytvořit jednoduchý program v prostředí MATLAB, vypočítat odezvu lineárních systémů na jednoduchý vstupní signál, diskutovat základní pojmy a metody z oblasti teorie signálů a systémů

Garant

doc. Ing. Roman Maršálek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Roman Maršálek, Ph.D.