Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multimedia in Telecommunications (FEKT-GVDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-GVDK - Multimedia in Telecommunications, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami a technickými prostředky pro snímání, zobrazování, záznam, zpracování a měření analogových a zejména digitálních obrazových signálů a zvukových signálů.

Osnova

Přednášky:1. Základy televizní kolorimetrie.2. Principy televizního přenosu. Základní pojmy videotechniky. Rozklad obrazu, úplný obrazový signál.3. Analogové televizní soustavy. Analogová rozhraní používaná ve videotechnice, jejich provedení a formáty signálů.4. Zařízení pro snímání obrazových signálů.5. Zobrazovače. CRT obrazovky, LCD, OLED a plazmové displeje, projektory.6. Digitalizace obrazových signálů. Digitální rozhraní používaná ve videotechnice, jejich provedení a formáty signálů.7. Komprimace digitálních obrazových signálů - standardy JPEG, MPEG1, MPEG2.8. Moderní komprimační standardy, část 1. MPEG4 Part 2, MPEG4 Part 10.9. Moderní komprimační standardy, část 2. Dirac, SMPTE VC-1, H.265. Zpracování a komprimace digitálních zvukových signálů.10. Přenos multimédií v IP sítích.11. Záznam videosignálů - magnetické pásky, optické disky CD, DVD, BD, přehrávače a rekordéry.12. Objektivní a subjektivní hodnocení kvality v analogové a digitální videotechnice.13. Trendy a perspektivy ve videotechnice. 3DTV, UHDTV.Laboratorní cvičení:1. Analýza úplného obrazového signálu.2. Měření modulační přenosové funkce.3. Měření věrnosti barev.4. Nelineární zpracování videa v PC.5. Přenos videa v sítích IP.6. Analýza adaptivního streamování s využitím protokolu HTTP.7. Plenoptické snímání obrazu.8. Snímání obrazu s vysokým dynamickým rozsahem.

Literatura

LUTHER, A.C. Digital Audio and Video. London: Artech House, 1997. (EN)FISCHER, W. Digital Television. Berlin: Springer Verlag, 2004. (EN)WIEN, M. High Efficiency Video Coding: Coding Tools and Specification (Signals and Communication Technology). Berlin: Springer Verlag, 2015. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen vysvětlit základní principy digitálního zpracování signálů (vzorkování, kvantování, kódování) a využít základní matematický aparát derivace a integrálu. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářekého studia.

Garant

Ing. Martin Slanina, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Slanina, Ph.D.