Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní studia 1 (FEKT-HAC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-HAC1 - Kulturní studia 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je získání znalostí o kulturním pozadí anglicky mluvících zemí a tím zlepšení komunikačních dovedností studentů v nečekaných situacích, jakož i schopnost identifikovat a rozlišit hlavní variety angličtiny.

Osnova

Hlavní kulturně-historické milníky, reálie Spojeného království a zemí Britského společenství národů. SRN: Stát, společnost, kultura. Německo a EU. Americká a kanadská angličtina. Rozdílnosti mezi severoamerickou a britskou angličtinou, praktické příklady. Národy v rámci Spojeného království, hnutí za nezávislost v zemích Britského společenství národů. Státy BENELUXu a jejich kultura. Politické systémy USA a Kanady, jejich struktura a role jejich vůdců. Kultura ve Spojeném království a zemích Britského společenství národů: literatura, divadlo, filmový průmysl, atd. Itálie dnes. Italský stát a společnost v kontextu historického vývoje evropského kulturního dědictví. "Melting pot" v Severní Americe. Role minoritních skupin v měnící se společnosti. Stravovací návyky ve Spojeném království a v zemích Britského společenství národů.1. Úvodní hodina2. Geografie anglicky mluvících zemí a vliv anglosaského světa na globální politickou situaci a dění ve světě, Britské společenství národů3. Cestování. Hlavní rozdíly ve zvyklostech při cestování. Zásadní překážky, obvyklé situace, letiště, hotel, MHD, atd.4. Města. Význam měst a jejich vliv na kultury. Kult města. Amerika a její města – postoje a přístupy Američanů k jejich městům. 5. Technické divy. CN Tower, Hoover Dam a další. Nejvýznamnější ikonické budovy anglofonních zemí a jejich význam pro kulturu zemí jejich původu.6. Evropská Unie. Politická struktura EU, historie a vývoj EU, co utváří EU, co znamená být Evropanem, Euro-Angličtina jako lingua franca, budoucnost Evropy.7. Regionalizace – Spojené království. Britové, britská kultura, britský izolacionalismus, skotský nacionalismus, kolonialismus8. Regionalizace – Irsko a Severní Irsko. Vztahy Británie a Irska. Irský nacionalismus. Problematika Severního Irska. Irská angličtina9. Regionalizace – Středomoří. Kulturní specifika Jižní Evropy, kolébka evropské civilizace VS ekonomická hrozba Evropy. Stereotypy. Pozice angličtiny v regionu.10. Regionalizace – Indický subkontinent – Indie, Pákistán, Nepal, Sri Lanka + Singapur a Hong Kong. Vliv kultur těchto kolonií na Británii a EU. Indická angličtina. 11. Regionalizace – Austrálie a Oceánie. Specifika australské kultury a společnosti. Vztahy Austrálie s Británií. Vývoj v regionu a pozice Austrálie v rámci Oceánie. Australská angličtina12. Regionalizace – Afrika. JAR, Nigerie, Keňa. Význam těchto zemí pro Britské Impérium a jejich současné vztahy. Specifika jihoafrické kultury a společnosti. Jihoafrická angličtina.13. Semestrální test.

Literatura

Dr David Gowland, Dr Richard Dunphy, Dr C Lythe: The European Mosaic:Contemporary Politics, Economics and Culture, Longman, 2006Peter Oettli: New Zealand: A Survival Guide to Customs and Etiquette, Marshall Cavendish Corporation, 2009David Else: British Language and Culture, Lonely Planet Publications, 2007R.MacNeil, W. Cran: Do You Speak American? Nan A. Talese, 2004

Požadavky

Pro zapsání kurzu jsou požadovány znalosti a dovednosti na úrovni B1 SERR Bližší specifikace viz Společný Evropský Referenční Rámec pro jazyky SERR.

Garant

Mgr. Pavel Sedláček

Vyučující

Mgr. Pavel Sedláček