Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrastivní analýza odborných textů (FEKT-HCAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-HCAT - Kontrastivní analýza odborných textů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje vhled do problematiky vyjadřovacích možností angličtiny a češtiny. Studenti si prakticky ověřují a poznávají rozmanitost obou jazyků od jevů gramatických až po pragmatický a kulturní rozměr jazyka. Předmět dále prohlubuje znalosti studentů ve vztahu k rozdílným stylovým útvarům odborného stylu prostřednictvím analýzy jejich výrazových prostředků

Osnova

Rozdíl mezi analytickými a syntetickými jazyky, obecné důsledky pro vyjadřovací možnosti angličtiny a češtiny. Jak se projevuje v odborných textech kultura spojená s jednotlivými jazyky. Pád v češtině a angličtině,Nominalizace, slovotvorba. Výpovědní modalita.Vid slovesa.Trpný rod. Systém slovesných časů.Syntax I - typy vět a souvětí.Syntax II – slovosled, složitá syntaktická spojení.Stylotvorné prostředky odborného jazyka.Rozdílné slohové útvary odborného jazyka a jejich specifika.

Literatura

Dušková, L.: Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha 1994Krhutová, M. The Language of Electrical Engineering as a Special Province. Brno 2007.Kol. autorů: Příruční mluvnice češtiny. Praha 1995, 1996, 2000.Urbanová, L.: Stylistika anglického jazyka. Brno 2008.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a mírně pokročilá znalost angličtiny.

Garant

Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D.