Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromagnetické vlny a vedení (FEKT-HEVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-HEVA - Elektromagnetické vlny a vedení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy elektromagnetického pole a šíření elektromagnetických vln a naučit je praktickým postupům výpočtu parametrů antén a vedení.

Osnova

1. Řešení Maxwellových rovnic.2. Šíření rovinné vlny volným prostorem.3. Šíření TEM vlny podél vedení. Parametry vedení.4. Šíření vln vlnovodem.5. Elementární antény (dipól, plošný zářič). Parametry antén.6. Anténní soustavy. Výpočet parametrů anténních soustav v programu MATLAB.

Literatura

NOVÁČEK, Z. Elektromagnetické vlny, antény a vedení. Přednášky. Brno: 2006. ISBN: 80-214-3301-9 (CS)JORDAN, E. C., BALMAIN, K. G. Electromagnetic Waves and Radiating Systems. Prentice Hall 1968. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti bakalářské matematiky (základy diferenciálních a integrálních rovnic) a fyziky (základy elektrostatiky, stacionárních magnetických polí a dynamických elektromagnetických polí) a mírně pokročilá znalost angličtiny.

Garant

prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida

Vyučující

prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida