Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technická dokumentace (FEKT-HMTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-HMTD - Materiály a technická dokumentace, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu v části "Materiály v elektrotechnice" je seznámit studenty s materiály pro elektrotechniku a elektroniku, s jejich klasifikací a významnými vlastnostmi. Získané informace umožní studentům základní orientaci v materiálech používaných při výrobě elektrických a elektronických zařízení. Současně student zvládne základy odborné terminologie používané v daných oblastech v anglickém jazyce.V části "Technická dokumentace" je cílem seznámit studenty s normalizací technické dokumentace v oblasti elektrotechniky, způsoby a nároky na její zpracování. Na praktických příkladech se studenti seznámí se základy tvorby technických dokumentů a získají přehled v oblasti počítačové podpory inženýrských prací (CAD, CAM, CAE, PDM). Zvládnou základy užití MS Word a Excel a seznámí se se základním prostředím a ovládáním CAD systémů.

Osnova

Účel a význam dokumentace, třídění a druhy dokumentů, normalizace technických dokumentů (ISO, EN, IEC, ETS, ČSN). Základní normalizace pro grafické dokumenty (výkresy, schémata). Prostředky počítačové podpory tvorby inženýrských prací (CAD, CAM, CAE, PDM). Metody zobrazování výkresové dokumentace, metoda E a A . Náležitosti výkresů součástí (udávání rozměrů a jejich přesnosti, předpisy stavu povrchů, geometrické tolerance). Výkresy sestavení, výkresy s elektrickou montáží. Anglická terminologie v oblasti technické přípravy výroby.Materiály pro elektrotechniku a elektroniku. Složení, struktura a vlastnosti materiálů. Látky krystalické, amorfní a reálně nekrystalické. Chemické vazby. Materiály elektrovodné a odporové. Termočlánky. Supravodivost.Magnetické materiály. Materiály magneticky měkké a magneticky tvrdé.Polovodičové materiály. Elementární, sloučeninové a organické polovodiče. Polovodiče vlastní a příměsové. Elektrická vodivost polovodičů.Klasifikace dielektrických materiálů. Organické a anorganické izolační materiály. Chování dielektrických materiálů v elektrickém poli. Základní fyzikální jevy v dielektrických materiálech - polarizace, vodivost, ztráty.

Literatura

Jirák, J., Autrata, R., Liedermann, K., Rozsívalová, Z., Sedlaříková, M.: Materiály a technická dokumentace, část Materiály v elektrotechnice. Elektronické texty, Brno 2002. (CS)Procházka, P., Rozsívalová, Z.: Materiály a technická dokumentace, část Technická dokumentace. Elektronické texty, Brno 2002. (CS)John Stark, Van Norstrand Reinhold, Engineering Information ManagementSystems: Beyond CAD/CAM to Concurrent Engineering Support, New York, NY,1992, ISBN 0-442-01075-3. (EN)MAXA, J. Řízení a správa dat. Brno : VUT FEKT, 2006 (CS)Askeland, R. D. The Science and Engineering of Materiále, PWS Publishing Copany Park Plaza, Boston, MA 02116-4324, 1994 (3. vydání), ISBN 0-534-93423-4. (EN)Bouda, V., Hampl. J., Lipták,J.: Materials for electrotechnics. Vydavatelství ČVUT, Praha, 2000, 207 s. ISBN 80-01-02233-1. (EN)Frank, H.: Fyzika a technika polovodičů. SNTL, Praha, 1990, 283 s. ISBN 80-03-00401-2. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a mírně pokročilá znalost angličtiny.

Garant

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.