Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření v elektrotechnice (FEKT-HMVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-HMVA - Měření v elektrotechnice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnou studentům informace o způsobech vyhodnocení přesnosti přístrojů a měřicích metod, měřicích přístrojích a metodách měření elektrických aktivních i pasivních veličin, měření magnetických a neelektrických veličin.

Osnova

1. Zásady správného měření, etalony elektrických veličin.2. Vyhodnocení přesnosti analogových a číslicových měřicích přístrojů3. Nejistoty přímých a nepřímých měřicích metod.4. Měřicí zesilovač, vlastnosti a užití v měřicí technice, převodníky pro realizaci matematických operací.5. Analogové měřicí přístroje.6. Číslicové měřicí přístroje, vzorkování, A/D převodníky, charakteristiky.7. D/A převodníky.8. Osciloskopy.9. Základní metody měření napětí, proudu, kmitočtu, časového intervalu, fáze, rezonančního kmitočtu.10. Základní metody měření výkonu.11. Základní metody měření odporů, kapacity, indukčnosti.12. Magnetická měření.13. Měření neelektrických veličin. Automatizovaná měření.

Literatura

COOMBS,C.F.: Basic Electronic Instruments Handbook, McGraw-Hill (CS)BARTUŠEK, K.; GESCHEIDTOVÁ, E.; REZ, J.; STEINBAUER, M. Měření v elektrotechnice - návody k laboratorním cvičením. Brno: Ing. Zdeněk Novotný, CSc., Ondráčkova 105, 628 00 Brno, 2006. s. 1-118. ISBN: 80-214-3265-9. (CS)BARTUŠEK, K.; GESCHEIDTOVÁ, E.; KUBÁSEK, R.; MIKULKA, J.; REZ, J.; STEINBAUER, M. Měření v elektrotechnice. Měření v elelektrotechnice. Brno: VUTIM, 2010. ISBN: 978-80-214-4160- 6. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a povinných předmětů, které student absolvoval v prvním roce studia na FEKT. Důraz je kladen na znalosti základních statistických metod, teoretickou elektrotechniku, zpracování signálů a analogovou techniku.

Garant

Ing. Jan Mikulka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Mikulka, Ph.D.