Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby 20. st. 2 (FEKT-JDH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-JDH2 - Dějiny hudby 20. st. 2, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení studentů s vývojem hudby ve 20. století s nárysem vývoje soudobé hudby počátku 21.století.

Osnova

1.-2. Situace v evropské hudbě ve 20. a 30.letech – tzv. 1.avantgarda v představitelích II.vídeňské školy. 3.-6 Renesance starých forem a metod v hudbě 1.pol.20.století: neoklasicismus, neobaroko – ideály Pařížské Šetky, Stravinskij 5.-6. Důvody vzniku poválečné avantgardy po 2.světové válce a její hlavní představitelé. 7.-8. Polská kompoziční škola, její specifika, představitelé, přínos. 9. Francie: od Honeggera k Messiaenovi. 10.-11. Elektroakustická, konkrétní a tzv. industriáoní hudba. a jejich funkce od druhé pol.20.století do současnosti12.-13. Současná situace: přehled existujících soudobých kompozičních technik a skladatelských osobností u nás i ve světě.

Literatura

Schnierer M. Hudba 20. století. Učební text JAMU Brno, rev. vydání 2014. (CS)Vysloužil J. Hudobníci 20. storočia, Opus Bratislava 1981, 2.vyd. (CS)Kohoutek, C. Novodobé skladebné směry v hudbě. Praha, SHV, 1965. (CS)Navrátil M. Nástin vývoje evropské hudby 20. století. Montanex, Ostrava 1993. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základních pojmů hudební nauky, akustiky, tempových, výrazových a dynamických označení a soustav ladění hudebních nástrojů. Vítané jsou soukromé hudební aktivity studentů – hra na hudební nástroje a zpěv.

Garant

prof. PhDr. Miloš Schnierer

Vyučující

prof. PhDr. Miloš Schnierer