Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrotechnika pro audio inženýrství (FEKT-JELE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-JELE - Elektrotechnika pro audio inženýrství, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prokazatelné poučení studentů z bezpečnostních předpisů nutných pro laboratorní výuku a přezkoušení dle vyhlášky č. 50/1978 Sb.Poskytnutí základních znalostí z elektrotechniky a teorie obvodů potřebných jako prerekvizity dalších odborných předmětů studijního oboru. V numerických cvičeních prohloubit a upevnit teoretické znalosti, v laboratorních cvičeních prakticky ověřit některé teoretické poznatky.

Osnova

1. Základní pojmy elektrotechniky, pasivní a aktivní obvodové prvky, obvodové zákony, modely. 2. Postupné zjednodušování, metoda náhradního zdroje (Théveninův a Nortonův teorém), výkonové přizpůsobení. 3. Metoda smyčkových proudů a uzlových napětí, dvojbrany, řízené zdroje, metoda razítek. 4. Nelineární prvky a obvody, aproximace charakteristik.5. Obvody s permanentními magnety a elektromagnety, základní parametry, základní zákony, základy řešení magnetických obvodů, transformátory. 6. Časově proměnné veličiny a jejich parametry, harmonická analýza. 7. Harmonické veličiny v elektrických obvodech, fázory, imitance. Symbolická metoda analýzy lineárních obvodů a výkon v harmonickém ustáleném stavu (HUS). Metody řešení obvodů v HUS.8. Vlastnosti základních pasivních lineárních obvodů 1. řádu.9. Vlastnosti základních pasivních lineárních obvodů 2. řádu10. Řešení přechodných dějů klasickou a operátorovou metodou. 11. Řešení přechodných dějů s nenulovými počátečními podmínkami, přechodná a impulsová odezva lineárního obvodu. 12. Bezpečnost v elektrotechnice.13. Opakování látky, příprava na zkoušku.V posledním týdny výuky proběhne přezkoušení ve smyslu § 5 Vyhlášky 50/1978 Sb. na kvalifikaci "pracovník znalý".

Literatura

Elektrotechnika pro audioinženýrství - soubor prezentací z přednášek předmětu JELE (CS)Elektrotechnika pro audioinženýrství - soubor prezentací z počítačových cvičení předmětu JELE (CS)Sedláček, J.; Steinbauer, M.; Drexler, P. Elektrotechnika pro audioinženýrství, laboratorní cvičení. FEKT VUT v Brně, 2014. (CS)Sedláček, J.; Steinbauer, M.; Drexler, P. Elektrotechnika pro audioinženýrství, laboratorní cvičení - pracovní sešit. FEKT VUT v Brně, 2014. (CS)Brančík, L. Elektrotechnika 1 - přednášky. FEKT VUT v Brně, 2003. (CS)Sedláček, J.; Valsa, J. Elektrotechnika 2. FEKT VUT v Brně. (CS)Sedláček, J.; Steinbauer, M.; Elektrotechnika 1 - počítačová cvičení. FEKT VUT v Brně, 2013. (CS)Murina, M.; Sedláček, J.; Steinbauer, M. Elektrotechnika 2 - sbírka příkladů FEKT VUT v Brně, 2009. (CS)Irwin, J. D., Nelms, R. M. Basic Engineering Circuit Analysis, John Wiley & Sons, 2010 (EN)

Požadavky

V rozsahu použitého matematického aparátu by měl být student schopen:- vyjádřit výsledek rozkladu lomené funkce na parciální zlomky a výsledek dělení polynomů;- vysvětlit postup při vyšetření průběhu funkce pro nalezení extrémů;- vypočítat řešení soustavy jednoduchých lineárních rovnic;- aplikovat základní postupy maticového počtu;- popsat průběhy základních goniometrických funkcí; - popsat význam použití limity funkcí;- popsat základní vlastnosti komplexních čísel;- vypočítat derivaci, určitý a neurčitý integrál jednoduchých lineární funkcí jedné proměnné a základních goniometrických funkcí.Pro studium předmětu nejsou vyžadovány žádné další předchozí odborné znalosti.

Garant

doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D.