Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pro audio inženýrství (FEKT-JFYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-JFYZ - Fyzika pro audio inženýrství, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům jasný a logický výklad základních fyzikálních pojmů a zákonů se zaměřením na oblasti využitelné ve zvukové technice. Jedná se především o mechaniku částic, kmity, vlny, elektrické a magnetické pole. Porozumění těmto pojmům a zákonům bude posíleno pomocí širokého spektra zajímavých aplikací. Praktické ověření získaných poznatků proběhne v laboratorním cvičení.

Osnova

1. Základy mechaniky částic.2. Síla, pohyb, energie.3. Harmonické, tlumené a vynucené kmity.4. Postupné a stojaté vlnění, energie přenášená vlněním. 5. Superpozice a interference vlnění.6. Zvuk, vznik, vlastnosti, základní zákony.7. Vlastnosti fyzikální polí, gravitační a tíhové pole.8. Elektrické pole, vznik, vlastnosti, základní zákony.9. Elektrický proud, vznik, vlastnosti, základní zákony.10. Magnetické pole, vznik, vlastnosti, základní zákony.11. Elektromagnetické pole, elektromagnetické vlnění, světlo. 12. Měření neelektrických veličin elektrickými metodami.13. Meze klasické fyziky a nástin jejich překonání.

Literatura

HALLIDAY, D.; RESNICK, R.; WALKER, J. Fyzika. Vysoké učení technické v Brně, Vutium, Prometheus Praha, 2000, 2003, 2006. (CS)FYZIKA. Studijní materiály k přednáškám, cvičením a laboratornímu cvičení. Stránka předmětu na eLearningu VUT. (CS)HOLZNER, Steve. Physics For Dummies. John Willey & Sons, Inc., 2005. (EN)KOKTAVÝ, B. Úvod do studia fyziky. VUTIUM, Brno, 1998. (CS)KOKTAVÝ, B.: Mechanika hmotného bodu, VUTIUM Brno, 1998. (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen používat kartézský systém souřadnic a měl by ovládat grafické znázornění funkčních průběhů. Měl by umět pracovat s fyzikálními veličinami, jednotkami a rovnicemi. Měl by ovládat matematický aparát na úrovni základní práce s vektory, lineárními rovnicemi, goniometrickými, exponenciálními a mocninnými funkcemi.

Garant

prof. Ing. Pavel Koktavý, CSc. Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Koktavý, CSc. Ph.D.Mgr. Nadezda Bogatyreva, Ph.D.Ing. Jiří ŠicnerIng. Ľubomír ŠkvareninaIng. Tomáš Trčka, Ph.D.