Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba umělého zvuku, jeho zpracování a řízení 1 (FEKT-JTZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-JTZ1 - Tvorba umělého zvuku, jeho zpracování a řízení 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s typy syntéz a dalšími umělými způsoby tvorby zvuku nejen z hlediska jejich technické realizace, ale zejména z hlediska jejich potenciálního uměleckého využití..

Osnova

1. Přehled typů syntéz a dalších "umělých" způsobů tvorby zvuku: historie, základní přehled jednotlivých obvodů syntetizérů, základní rozdělení typů syntéz. 2. Generační obvody: syntéza součtová.3. Generační obvody: syntéza rozdílová.4. Generační obvody: syntézy modulační (FM syntéza).5. Generační obvody: syntézy modulační (amplitudová modulace, kruhová modulace).6. Generační obvody: syntézy tvarové (nelineární tvarování, fázové zkreslení).7. Generační obvody: syntézy tvarová (přímé zadávání časového průběhu).8. Generační obvody: granulární syntéza.9. Generační obvody: samplování.10. Modulační obvody: zesilovač.11. Modulační obvody: filtr.12. Modulační obvody: LFO.13. Modulační obvody: obálka amplitudová, témbrová.

Literatura

Kaduch, Miroslav: Soudobá hudební tvorba s využitím počítačů. MKS, Ostava, 1989. (CS)Kopecký, Pavel: Základy elektronického zvuku a jeho kreativní zpracování. AMU, Praha, 2008. ISBN 978-8073311216 (CS)Rataj, Michal: Elektroakustická hudba a vybrané koncepty radioartu. KANT AMU, Praha, 2007. ISBN 978-8086970318 (CS)Vrzal, Martin: Střih záznamu hudby. AMU, Praha, 2007. ISBN 978-80-7331-114-8 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základních pojmů hudební akustiky, tempových, výrazových a dynamických označení, soustav ladění hudebních nástrojů, dále hudebních intervalů, stupnic a modů, akordů a základních harmonických spojů a zvukových barev. Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen analyzovat zákonitosti skladby a posoudit důsledky pro interpretaci.

Garant

doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D.MgA. Michal Indrák, Ph.D.