Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hudební akustiky (FEKT-JZHA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-JZHA - Základy hudební akustiky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s hudebním významem fyzikálních jevů, především zvukových vln a kmitů, a s hudebním významem fyzikálních veličin, týkajících se akustického vlnění.

Osnova

1. Rozdělení akustiky. Hudba jako kmitání a vlnění.2. Frekvenční a časové vlastnosti tónu.3. Vztahy mezi notami a frekvencí kmitání - tónové soustavy, ladění.4. Principy funkce hudebních nástrojů, 5. Frekvenční a prostorová charakteristika akustického vyzařování nástrojů. 6. Vyjádření interpreta pomocí hudebního nástroje, 7. Možnosti a omezení jednotlivých hudebních nástrojů.8. Vnímání zvuku. 9. Slyšení - frekvenční parametry, principy binaurálního slyšení.10. Šíření zvuku - časové vlastnosti, dopad konečné rychlosti zvuku na interpretaci, na poslech a na nahrávání.11. Šíření zvuku - prostorová akustika. Teorie, praktické zásady a využití akustiky prostoru. 12. Digitální efekty, související s jednotlivými pojednávanými principy hudební akustiky.13. Využití nahrávacích technologií pro analýzu hry a pro vylepšení výkonu interpreta.

Literatura

Syrový, V. Hudební akustika. Praha: AMU, 2003. ISBN 978-80-7331-127-8 (CS)Špelda, A.: Hudební akustika. Praha: SPN, 1978. (CS)Geist, B. Akustika - jevy a souvislosti v hudební teorii a praxi. Praha: MUZIKUS s.r.o., 2005. ISBN 978-8086253312 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základních fyzikálních pojmů z oblasti kmitů a vlnění.

Garant

RNDr. Lubor Přikryl

Vyučující

RNDr. Lubor Přikryl