Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Distribuce elektrické energie (FEKT-KDEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KDEE - Distribuce elektrické energie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními problémy distribuce elektrické energie.

Osnova

1. Základní pojmy z elektroenergetiky2. Náhradní obvody za prvky elektrizační soustavy (ES) a jejich parametry3. Základní hlediska pro návrh elektrických sítí- ztráty (výkon v třífázových obvodech se střídavými proudy)- oteplení vodičů- úbytek napětí4. Sítě nn a vn - jednoduché trojfázové vedení- uzlové trojfázové sítě- jednofázové vedení 5. Paralelní a sériová kompenzace6. Sítě vvn- náhrada prvků ES dvojbrany- rovnice a fázorové diagramy7. Poměrné hodnoty veličin v trojfázové soustavě8. Zkratové proudy a jejich vliv na prvky ES9. Matematické modelování ES při výpočtech charakteristických hodnot zkratových proudů souměrných poruch 10. Výpočet charakteristických hodnot zkratových proudů nesouměrných poruch

Literatura

HODINKA, M., FECKO, Š., NĚMEČEK, F.: Přenos a rozvod elektrické energie. SNTL ,1989. (CS)HORÁK, K. : Výpočet elektrických sítí. SNTL, 1980. (CS)SAADAT, H.: Power system analysis. McGraw-Hill, 1999. (EN)TROJÁNEK, Z.,HÁJEK, J., KVASNICA, P.: Přechodné jevy v elektrizaních soustavách, SNTL/ALFA, 1987. (CS)BLAŽEK, V., SKALA, P.: Distribuce elektrické energie, FEKT VUT v Brně, 2003. (CS)BLAŽEK, V., SKALA, P.: Distribuce elektrické energie, Laboratorní a počítačová cvičení,elektronický text, FEKT VUT v Brně, 2003 (CS)KERSTING, William H. Distribution system modeling and analysis. 3rd ed. Boca Raton: Taylor & Francis, c2012, xv, 439 p. ISBN 978-1-4398-5622-2. (EN)TOMAN, P.; DRÁPELA, J.; MIŠÁK, S.; ORSÁGOVÁ, J.; PAAR, M.; TOPOLÁNEK, D.; BOK, J.; NOVOTNÝ, J.; ŠKODA, J. Provoz distribučních soustav. 1. 1. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011. 264 s. ISBN: 978-80-01-04935-8. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia, předně schopnosti práce s goniometrickými funkcemi, operace s komplexními čísly, znalost z oblasti teorie obvodů se zaměřením na ustálený chod a třífázové systémy, dále úspěšně vykonaná zkouška z předmětů KFY1, 2, KMA1, 2 a 3 a KEL1 a 2.

Garant

doc. Ing. Petr Toman, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Toman, Ph.D.