Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické měřicí systémy (FEKT-KEMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KEMS - Elektronické měřicí systémy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je naučit studenty pracovat s měřicími systémy a navrhovat je na HW úrovni, mít přehled o normách z této oblasti. Student je schopen stanovit nejistotu měření v systému, zvolit vhodnou koncepci a sestavit systém. Zná způsob popisu systému tak, aby požadavky předal k sw návrhu.

Osnova

1. Úvod, seznámení s obsahem předmětu, seznámení s pojmy2. Teoretické základy automatizace měření - vlastnosti měřicího řetězce, nejistosty měření v automatických systémech3. Terminologie a modely (virtuální, modulární, dle ČSN EN 60359) el. měřicích přístrojů dle norem.4. Vzorkování a jeho vlastnosti, aliasing efekt a jeho omezení, vícekanálový sběr dat5. Normalizace automatických měřicích systémů, historie, dělení, topologie.4. Rozhraní GPIB (IEEE488):základní vlastnosti,organizace sběrnice, stykové funkce, elektrické a mechanické specifikace5. Zprávy předávané po sběrnici, adresace přístrojů, příklad měřicího systému na bázi GPIB7. GPIB vícevodičové zprávy a hlášení stavu. Standard IEEE 488.28. Rozšíření GPIB, SCPI, - programové prostředky pro ovládání a tvorbu měřicích. systémů, přehled SW9. Modulární systémy - CAMAC, VXI, Stavebnice PXI, PXI express10. Komunikace měřicích přístrojů s PC (RS232, USB)11. Výpočetní technika v automatizaci měření - Digitální signálové procesory, generace, obecné vlastnosti. DSP TMS320C6748, obvody ARM+DSP (OMAP138 TI)12. Analogové prostředky v měřicích systémech - kriteria výběru pro spínače a přepínače analogových signálů, zesilovače (modulační, přístrojové, s galv. oddělením), usměrňovače pro měřicí techniku, paměťové vzorkovače, D/A a D/A převodníky

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni 1. a 2. ročníku Bc. studia

Garant

Ing. Marie Havlíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Havlíková, Ph.D.