Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika 1 (FEKT-KFY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KFY1 - Fyzika 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům jasný a logický výklad základních fyzikálních pojmů a zákonů v oblasti Mechaniky, elektřiny a magnetizmu. Posílit porozumění těmto pojmům a zákonům pomocí širokého spektra zajímavých aplikací.

Osnova

1. Základy mechaniky částic.2. Pohybová rovnice a její aplikace. Kmity. Práce, energie, výkon. Zákony zachování. Srážky.3. Gravitační, tíhové pole a elektrostatické pole.4. Elektrický náboj, Coulombův zákon. Intenzita elektrického pole, siločáry. Bodový náboj a dipól v elektrickém poli.5. Gaussův zákon elektrostatiky a jeho použití.6. Kapacita. Elektrostatické pole v dielektriku. Energie elektrostatického pole.7. Elektrický proud, rovnice kontinuity. Ohmův zákon.8. Elektromotorické napětí, práce a výkon elektrického proudu. Vedení proudu v látkách.9. Magnetické pole vyvolané proudem, Biotův-Savartův zákon, magnetické indukční čáry.10. Ampérův zákon celkového proudu. Silové působení magnetického pole.11. Gaussův zákon pro magnetické pole. Magnetické pole v látkách.12. Faradayův indukční zákon. Cívky a indukčnost. Střídavé proudy. 13. Maxwellovy rovnice v integrálním a diferenciálním tvaru pro vakuum a pro dielektrikum.

Literatura

Halliday D., Resnick R., Walker J.: Fyzika Vysoké učení technické v Brně Vutium, Prometheus Praha, 2000, 2003, 2006 (CS)Halliday, D.; Resnick, R.; Walker J.: Fyzika. Vysoké učení technické v Brně Vutium, Brno, 2014, Překlad 8. orig. vydání.Fyzika 1. Studijní materiály k přednáškám, cvičením a laboratornímu cvičení. Stránka předmětu na eLearningu VUT. (CS)DOBIS, P., UHDEOVÁ, N., BRÜSTLOVÁ, J., BARTLOVÁ, M. Průvodce studiem předmětu Fyzika 1. Průvodce studiem Fyziky 1. Brno: FEKT VUT v Brně, 2002. (CS)Hyperphysics: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html (EN)Serway R.,A, Jewett J,W: Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, 8 th Edition, Saunders College Publishing, 2010 (EN)Booker R., Boysen E.: Nanotechnology For Dummies, John Willey & Sons, Inc., 2010 (EN)Steve Holzner, Ph.D. : Physics For Dummies, John Willey & Sons, Inc., 2005Steve Holzner, Ph.D. : Physics For Dummies,Steve Holzner, Ph.D. (EN)

Požadavky

Student při vstupu do tohoto předmětu by měl na středoškolské úrovni:mít znalosti základních pojmů a zákonů mechaniky, elektřiny a magnetizmubýt schopen základní pojmy a zákony mechaniky, elektřiny a magnetizmu vysvětlit a také vyjádřit vlastními slovy oblasti jejich využití.být schopen aplikovat základní zákony mechaniky na jednoduchý pohyb částice, zákony elektřiny a magnetizmu aplikovat v jednoduchých elektrických obvodech.Matematický aparát:Při vstupu do tohoto předmětu by student měl být schopen diskutovat základní pojmy středoškolské algebry a geometrie, počítat lineární rovnice a aplikovat základní goniometrické funkce.

Garant

RNDr. Pavel Dobis, CSc.

Vyučující

RNDr. Pavel Dobis, CSc.Ing. Jitka Brüstlová, CSc.