Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská diagnostická technika (FEKT-KLDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KLDT - Lékařská diagnostická technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních znalostí o diagnostické technice používané v lékařství.

Osnova

Snímání biologických signálů - záznamové elektrody, polarizace elektrod,druhy elektrod. Zesilovače pro biologické signály, požadavky na zesilovače a jejich řešení. Elektroencefalografie, princip a vlastnosti přístroje, způsoby snímání a hodnocení mozkových signálů,doplňková zařízení k elektroencefalografu. Elektrokardiografie, princip činnosti a vlastnosti přístroje, analýza a hodnocení EKG. Elektromyografie, princip činnosti přístroje, snímání a hodnocení signálů ze svalových skupin, vlastnosti přístroje a doplňkových zařízení. Měření krevního tlaku, měření invazivní i neinvazivní, princip použitých metod. Měření průtoku krve - diluční metody, Dopplerův princip.Pletysmografie - kapacitní princip, fotoelektrická metoda, Impedanční měření. Základy monitorovací techniky, funkce monitorů a jejich vazba na nemocniční informační systém, snímané a vyhodnocované veličiny. Rentgenové zobrazovací systémy, základní principy konstrukce konvenčních a digitálních skiaskopických a skiagrafickcých systémů. Výpočetní rentgenová tomografie, základní principy konstrukce standardních a helical- výpočetních tomografů, jejich diagnostické využití. Gamazobrazovací systémy, principy konstrukce planárních gamazobrazovacích systémů, základní principy konstrukce SPECT a PET zobrazovacích systémů, diagnostické využití. Ultrazvukové zobrazovací systémy, základní principy konstrukce a jejich diagnostické využití.

Literatura

Chmelař M.: Lékařská přístrojová technika 1, Akademické nakladatelství CERM1995Chmelař M.: Lékarská laboratorní technia, skriptum VUT 2000Drastich A.: Zobrazovací systémy v lékařství, VUT FEI, Brno 1989Drastich A.:Netelevizní zobrazovací systémy, UBMI FEI VUT v Brně 2001Krstel E.: Imaging Systems for Medical Diagnostics, Siemens aktiengesellschaft, Berlin 1990Bronzino, J.D. The Biomedical engineering Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.