Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření fyzikálních veličin (FEKT-KMFV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KMFV - Měření fyzikálních veličin, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty se základy moderních způsobů a metod měření fyzikálních veličin, které představují až 95 % všech měřených veličin a to jak v laboratorní, tak i průmyslové praxi. Ukázat význam senzorů a měření fyzikálních (technologických) veličin v technických i netechnických oborech.

Osnova

1) Úvod - základní terminologie, statické a dynamické parametry snímačů2) Základní fyzikální principy snímačů - fyzikální jevy3) Snímače polohy4) Snímače rychlosti a zrychlení5) Snímače síly, hmotnosti, tlaku, momentu6) Snímače průtoku7) Dotykové snímače teploty, tepla, tepelného toku8) Bezkontaktní měření teploty9) Snímače optických veličin10) Snímače ionizujícího záření11) Snímače magnetických veličin12) Chemické snímače

Literatura

RIPKA, P. – ĎAĎO, S. – KREIDL, M. – NOVÁK, J.: Senzory a převodníky. Vydavatelství ČVUT, Praha, 2005, 135 stran (CS)ZEHNULA, K.: Snímače neelektrických veličin, SNTL Praha, 1986 (CS)ĎAĎO,S.-KREIDL,M.: Senzory a měřicí obvody. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1996 (CS)BEJČEK,L.: Měření neelektrických veličin. Skriptum, VUT Brno, 1988 (CS)NORTON,H.N.: Handbook of Transducers. Prentice Hall, 1989 (EN)

Požadavky

Student musí mít znalosti fyziky, matematiky a elektrických obvodů na úrovni 1.ročníku Bc. studia.

Garant

doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D.