Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření v elektrotechnice (FEKT-KMVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KMVA - Měření v elektrotechnice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnou studentům informace o způsobech vyhodnocení přesnosti přístrojů a měřicích metod, měřicích přístrojích a metodách měření elektrických aktivních i pasivních veličin, měření magnetických a neelektrických veličin.

Osnova

1. Zásady správného měření, etalony elektrických veličin.2. Vyhodnocení přesnosti analogových a číslicových měřicích přístrojů3. Nejistoty přímých a nepřímých měřicích metod.4. Měřicí zesilovač, vlastnosti a užití v měřicí technice, převodníky pro realizaci matematických operací.5. Analogové měřicí přístroje.6. Číslicové měřicí přístroje, vzorkování, A/D převodníky, charakteristiky.7. D/A převodníky.8. Osciloskopy.9. Základní metody měření napětí, proudu, kmitočtu, časového intervalu, fáze, rezonančního kmitočtu.10. Základní metody měření výkonu.11. Základní metody měření odporů, kapacity, indukčnosti.12. Magnetická měření.13. Měření neelektrických veličin. Automatizovaná měření.

Literatura

BARTUŠEK, K., GESCHEIDTOVÁ, E., KUBÁSEK, R., MIKULKA, J., REZ, J., STEINBAUER, M. Měření v elektrotechnice, VUTIUM , ISBN 978-80-214-4160-6 (CS)GESCHEIDTOVÁ, E., STEINBAUER, M. Multimediální podpora výuky předmětu Měření v elektrotechnice. FRVŠ. Brno: FRVŠ, 2004. s. 0 ( s.) (CS) BARTUŠEK, K., GESCHEIDTOVÁ, E., REZ, J., STEINBAUER, M. Měření v elektrotechnice - laboratorní cvičení (CS)GESCHEIDTOVÁ, E. Měření pro teleinformatiku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TUO

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a povinných předmětů, které student absolvoval v prvním roce studia na FEKT. Důraz je kladen na znalosti základních statistických metod, teoretickou elektrotechniku, zpracování signálů a analogovou techniku.

Garant

prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Marcoň, Ph.D.Ing. Jan Mikulka, Ph.D.