Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programovatelné automaty (FEKT-KPGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KPGA - Programovatelné automaty, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je výuka a trénink v programování programovatelných automatů PLC jako nejběžnějšího mikropočítačového řídicího systému strojů, výrobních linek a technologických procesů. Studenti se seznámí s architekturou a obvodovým řešením PLC, jejich základními vlastnostmi a modulární výstavbou. Naučí se programovat v jednoduchých programovacích jazycích PLC (ladder diagram, instruction list a FBD), ale i v jazycích sekvenčních systémů (S7 GRAPH, Grafcet). Budou seznámeni i s propojováním automatů mezi sebou a s nižšími i vyššími úrovněmi řídícího systému pomocí sériových komunikačních sběrnic. Pozornost je věnována i vysoce funkčním a vysoce bezpečným PLC.

Osnova

Přednášky:1. Úvod k laboratorním cvičením pro programování PLC Allen-Bradley.2. Celý řídící systém výrobního podniku (relé, PLC, SCADA, ERP, MES), obecné vlastnosti programovatelných automatů, hardwarová konfigurace, kategorie PLC, propojení PLC v sítích, základy programování: paměťové oblasti PLC.3. Programovací jazyky, zpracování programu, typy bloků, adresace proměnných, logické funkce, pamětové funkce (RS), Load a Transfer, timery, čítače, aritmetické funkce a porovnávání, převodní operace.4. Blokové funkce, příklady volání funkcí FC (aritmetika, převody), příklady programů (generátor pulsů, řízení ventilátorů, řízení klapky ). Dále příklad funkčního bloku FB pro motory Diesel/Benzin, monitorování teploty, clock generátor.5. Zpracování analogových signálů v PLC, reprezentace analogových hodnot, standardizace analogových hodnot, použití analogových modulů v regulační smyčce.6. Programovací prostředí pro PLC Siemens - Simatic Manager.7. Instrukce a pokyny pro programování v laboratorních cvičeních s PLC Siemens, programování technologických procesů, kritéria řídících systémů s PLC, standardizace programů PLC. 8. Sekvenční programování PLC pomocí funkčních a datových bloků, funkční algoritmy (popisy), grafická forma sekvenčního programování.9. SIMATIC S7-GRAPH, Grafcet (Schneider Electric).10. Modulová struktura programů v PLC, hierarchie modulů, programové funkce modulového systému.11. Komunikace PLC s ovládacími a vizualizačními systémy SCADA, hardware a software pro podporu komunikace, ovladače, OPC.12. Řídící systémy na bázi PC, řídící systémy Slot PLC, řídící systémy Soft PLC, SoftPLC versus PLC.13. Rekapitulace obtížných oblastí - feeback na laboratorní cvičení.Laboratorní cvičení:Modelové úlohy na PLC SIMATIC (logické programování v ladder diagramu a v STL).Modelové úlohy v sekvenčním programování PLC SIMATIC - S7 GRAPH.

Literatura

Martinásková M., Šmejkal L.: Řízení programovatelnými automaty, vydavatelství ČVUT, Praha, 2004 (CS)Pásek J.: Programovatelné automaty v řízení, elektronické texty,přednášky (CS)Martinásková M., Šmejkal L.: PLC a automatizace 1, BEN, Praha 2002 (CS)Šmejkal L.: PLC a automatizace 2, BEN, Praha 2005 (CS)

Požadavky

Studenti znají:- Definice pojmu stavový automat a typy.- Pojem a význam orientovaný graf.- Co je to stav, tabulka přechodů.- Použití základních operací z Booleovy algebry

Garant

Ing. Radek Štohl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radek Štohl, Ph.D.