Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikatelské minimum (FEKT-KPOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KPOM - Podnikatelské minimum, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty přehledově se základním pohledem na ekonomiku podniku (účetními výkazy), právním rámcem podnikání dle živnostenského zákona a obchodního zákoníku v ČR, s koncepcí daňového systému v ČR a jednotlivými druhy daní a naučit studenty pracovat s časovou hodnotou peněz.

Osnova

1. Podnik jako věc hromadná. Majetek podniku a zdroje jeho financování. Zobrazení hospodářské situace podniku, účetní výkazy – rozvaha, výsledovka.2. Sledování hospodářské činnosti v podniku, vazby mezi účetními výkazy. Zavedení pojmu účet, ideový základ účetnictví, účetní zásady. Druhy nákladů, způsoby jejich určování. Nákladové modely, analýza bodu zvratu.3. Právní předpisy upravující podnikání v ČR, souvislosti mezi jednotlivými předpisy. Živnostenský zákon. Obchodní zákoník-podnikání, podnik, formy právnických osob. Daňový systém České republiky, druhy daní, daňové techniky.4. Daň z příjmů fyzických osob, základní schéma zdanění. Daň z příjmů právnických osob. Zdravotní pojištění a pojistné na sociální zabezpečení. Pracovněprávní vztahy, odvody a zdaňování zaměstnanců.5. Daňově uznatelné odpisy dlouhodobého majetku.6. Daň z přidané hodnoty - základy fungování v ČR a ve vazbě na EU. Princip fungování spotřební daně.7. Ostatní daně vybírané v ČR. Daň silniční, daň z nemovitostí a daně z převodu vlastnictví.8. Základy finanční matematiky, časová hodnota peněz. Využití časové hodnoty peněz, metody srovnávání efektivity podnikatelských projektů.

Literatura

Kovanicová, D.:Poklady skryté v účetnictví. Díl I. Polygon, I. vyd., Praha 1997. (CS)Daňové zákony ČR, Živnostenský zákon, Obchodní zákoník. (CS)Vančurová, A., Váchová, L.: Daňový systém ČR 2012. Vydal 1. VOX a.s., Praha (vydává aktuálně při změnách daňových zákonů, předpokládá se aktualizované vydání Daňový systém ČR 2013). (CS)Na úvodní přednášce budou sděleny internetové odkazy, kde je možno najít potřebné a užitečné informace k probírané problematice. (CS)Podklady pro studium budou ve formě aktualizovaných souborů ke stažení či k vytisknutí (MS Word a MS Excel) v předstihu zveřejňovány v informačním systému v aktualitách k předmětu (jako přílohy aktualit). (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl mít základní znalosti na úrovni středoškolského studia, z oblasti matematiky pak znalosti pravidel pro jednoduché a složené úročení a parciálních derivací funkcí více proměnných.

Garant

doc. Ing. Pavel Legát, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Legát, CSc.