Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové řešení komunikačních systémů (FEKT-KRKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KRKS - Počítačové řešení komunikačních systémů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty modelovat komponenty rádiového komunikačního řetězce v komerčních návrhových programech. Seznámit studenty s modelováním komunikačních řetězců na systémové úrovni.

Osnova

1. Vlastnosti komunikačních systémů pro pásmo decimetrových vln. Šíření prostorové vlny.2. Základní typy vysokofrekvenčních a mikrovlnných vedení a způsoby jejich modelování. Koaxiální vedení, vlnovody, nesymetrické mikropáskové vedení, koplanární vlnovod.3. Návrh a modelování planárních obvodů s využitím nesymetrického mikropáskového vedení.4. Návrh planárních filtrů na mikropáskovém vedení. Návrh a simulace dolních a horních propustí.5. Návrh planárních filtrů na mikropáskovém vedení. Návrh a simulace pásmových propustí a pásmových zádrží.6. Děliče a slučovače výkonu, přepínače, směrové odbočnice. Návrh a simulace.7. Antény pro komunikační systémy v pásmu decimetrových vln. Trychtýřové, reflektorové antény a planární antény. Vlastnosti, návrh a modelování.8. Návrh a modelování linearizovaných vysokofrekvenčních zesilovačů.9. Násobiče kmitočtu. Jejich vlastnosti, návrh a simulace.10. Základní typy používaných modulací a jejich vlastnosti. Kódování a zabezpečení proti chybám.11. Výpočet a simulace energetické bilance rádiového spoje.12. Modelování komunikačního systému jako celku.13. Odevzdávání zápočtových projektů

Literatura

RAIDA, Z. Počítačové řešení komunikačních systémů. Skrtiptum FEKT VUT. (CS)VÁGNER, P. Vysokofrekvenční technika. Skripta FEKT VUT, 2013. (CS)HANUS, S., SVAČINA, J. Vysokofrekvenční a mikrovlnná technika. Skripta FEKT VUT v Brně, 2002, ISBN: 80-214-2222-X (CS)RADMANESH, M. RF and Microwave Circuit Design Essentiales. AuthorHouse, Bloomington, IN, 2009. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

Ing. Petr Kadlec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Kadlec, Ph.D.