Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvodná zařízení (FEKT-KRZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KRZB - Rozvodná zařízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní informace o zařízeních pro rozvod elektrické energie a naučit základní postupy a zásady při dimenzování silových vedení. Dále by se studenti měli seznámit s principy elektrických ochran používaných pro chránění zařízení elektrizační soustavy.

Osnova

1. Úvod - rozvodná zařízení jako součást ES, napěťové úrovně a způsob provozu elektrických sítí, základní schémata a parametry rozvodných zařízení.2. Vybavení hlavních a pomocných odboček - vlastnosti a použití, členění provozu odboček do skupin. Ovládání a provozní manipulace v rozvodně, blokování přístrojů.3. Technologie a provedení rozvodných zařízení vvn a vn - vnitřní, venkovní, zapouzdřená, hybridní. 4. Kabelová a venkovní vedení - materiály, konstrukce a značení.5. Příslušenství venkovních a kabelových vedení.6. Dimenzování vodičů v silnoproudém rozvodu - dovolená teplota jádra vodiče.7. Dimenzování vodičů v silnoproudém rozvodu - kontrola účinků zkratových proudů.8. Mechanika venkovního vedení, souměrně zavěšený vodič, klimatické podmínky výpočtu.9. Teorie elektrických ochran - základní pojmy, klasifikace ochran.10. Typy elektrických ochran pro chránění elektrických zařízení rozvodné soustavy.11. Přepětí v rozvodu elektrické energie a ochrany před přepětím.12. Elektrická pevnost rozvodných zařízení a koordinace izolace.

Literatura

KRYCHTÁLEK, Z., PAUZA J. Elektrické stanice, SNTL Praha 1989 (CS)ORSÁGOVÁ, J. Rozvodná zařízení. 2004. s. 106 ( s.) (CS)MERTLOVÁ, J., KOCMICH M. Elektrické stanice a vedení , Západočeská univerzita 1997 (CS)VERNER, J. Elektrické stanice a vedení, VUT Brno 1989 (CS)DOHNÁLEK, P. Ochrany pro průmysl a energetiku. STNL 1991 (CS)

Požadavky

Pro tento předmět jsou požadovány především základní znalosti z distribuce elektrické energie, týkající se parametrů základních prvků elektrizační soustavy, ztrát ve vedení nebo charakteristických hodnot zkratových proudů.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.