Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Studiová a hudební elektronika (FEKT-KSHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KSHE - Studiová a hudební elektronika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se s principem činnosti a použitím zařízení zvukové techniky, elektronických hudebních nástrojů, počítačových systémů pro zpracování zvuku a jejich instalací ve zvukových studiích.

Osnova

1. Zvuk a jeho šíření, časově proměnné spektrum zvuku. Převod akustického vlnění na elektrický signál, přenos a distribuce analogového zvukového signálu v elektrické soustavě.2. Mixážní pult: vstupní obvody, ekvalizéry, úpravy dynamiky, sběrnice, výstupy, připojení externích zařízení, funkce Mute a Solo, talkback, diagram úrovní, DJ mixážní pult.3. Digitální zpracování a přenos zvukových signálů: vzorkování, antialiasingová DP, kvantování, sigma-delta převodník, normalizace, dithering. Digitální zvuková rozhraní.4. Měření a vizualizace úrovně, spektra a amplitudové obálky zvukového signálu, měření fázových rozdílů zvukových kanálů, vektorskop.5. Digitální mixážní pult, záznam zvukového signálu, systémy HDR.6. Zvukové karty, záznam a zpracování zvuku na osobním počítači, technologie plug-in.7. Zvukové efekty: kmitočtové filtry, dynamické procesory, efekty se zpožďovací linkou, simulace akustických prostorů.8. Zvukové efekty: modulační efekty, funkční měniče, simulace kytarového komba.9. Zvukové efekty: změna výšky zvukového signálu, časová komprese a expanze, spektrální transformace, prostorové efekty.10. Syntéza zvukových signálů, lineární a nelineární metody, digitální syntéza, matematické modelování.11. Elektronické hudební nástroje, virtuální analogový syntezátor, sampler, polyfonní a multitémbrové nástroje.12. Komunikační rozhraní v hudební elektronice, rozhraní MIDI.13. Synchronizace zvukové a obrazové techniky, synchronizace hudební elektroniky. Řízení zvukové, světelné a scénické techniky.

Literatura

SCHIMMEL, J. Studiová a hudební elektronika. Studiová a hudební elektronika. Brno, Vysoké učení technické v Brně. 2012. (158 p.). ISBN 978-80-214-4452-2.Watkinson, J. The Art of Digital Audio, third edition. Focal Press, 2001. (EN)Vlachý, V. Praxe zvukové techniky. Nakladatelství Muzikus, Praha, 1995. ISBN 80-901537-6-3. (CS)Zölzer, U. Digital Audio Signal Processing. Technical University of Hamburg, Germany. (EN)Forró, D. Počítače a hudba. Grada, Praha 1994. (CS)Benson, B. K.: Audio Engineering Handbook,McGraw-Hill Book Comp. N.Y. USA, 1988 (EN)Self, D. Small Signal Audio Design. Focal Press, 2010, 556 s. ISBN 978-0-240-52177-0. (EN)Forró, D. MIDI - komunikace v hudbě. Grada, Praha 1993. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základních zákonů a veličin v elektrických obvodech, vlastností prvků elektrických obvodů, chování obvodů se setrvačnými prvky, vlastnosti a zapojení operačních zesilovačů, spektra periodických a neperiodických signálů, systémů se spojitým a diskrétním časem.Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen používat přístroje pro měření elektrického napětí, proudu a rezonančního kmitočtu, generátory průběhů a osciloskopy.

Garant

Ing. Jiří Schimmel, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Schimmel, Ph.D.