Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signály a soustavy (FEKT-KSIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KSIS - Signály a soustavy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s nejčastějšími typy signálů a jejich základními vlastnostmi a ukázat analýzu systémů včetně principů působení systémů na signály.

Osnova

1. Úvod do teorie signálů a soustav, základní operace se signály v časové oblasti, harmonický signál, funkce sinc(x), výkon a energie signálů.2. Periodické a neperiodické signály, typické příklady, obdélníkové impulsy.3. Fourierova transformace, základní vlastnosti, spektrální funkce vybraných signálů.4. Korelace a konvoluce, vlastnosti, praktické aplikace, vzájemný vztah.5. Systémy se spojitým časem, Laplaceova transformace, přenosová funkce.6. Analýza systémů se spojitým časem, lineární a nelineární systémy.7. Převody mezi analogovými a digitálními signály, vzorkování, rekonstrukce signálu ze vzorků.8. Diskrétní Fourierova transformace, použití DFT, princip výpočtu FFT.9. Systémy s diskrétním časem, prvky diskrétních systémů, charakteristiky.10. Analýza systémů s diskrétním časem, testovací signály.11. Signály v náhodných procesech, stacionarita a ergodicita.12. Signály a soustavy pro přenos dat v komunikacích, modulace a demodulace.13. Příklady zpracování signálů v multimédiích, lékařství a bezpečnostní oblasti.

Literatura

MITRA, S. K. Digital signal processing. A computer-base approach. New York: The McGraw-Hill Companies, 2011. (EN)KAMEN, E. W., HECK, B. S. Fundamentals of Signals and Systems. Englewood Cliffs: Prentice Hall, 2007. (EN)JAN, J. Číslicová filtrace, analýza a restaurace signálů. Brno: VUT v Brně, 2002. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti bakalářské matematiky (derivace, integrály, řešení rovnic, základy pravděpodobnostní analýzy, statistická rozložení).

Garant

prof. Ing. Milan Sigmund, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Milan Sigmund, CSc.