Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika (FEKT-KTMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KTMB - Technická mechanika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní informace z oblasti mechaniky poddajných těles, mechaniky tekutin a termomechaniky.

Osnova

1. Základní pojmy mechaniky poddajných těles. Síla, napětí, Hookův zákon.2. Stav napjatosti. Pevnostní výpočet součástí. Pevnostní podmínky. 3. Prostý tah a tlak. Prostý smyk a střih. Namáhání krutem a ohybem. 4. Kombinované případy namáhání. 5. Úvod do mechaniky tekutin. Eulerova rovnice statika tekutin, tlaková síla kapaliny na plochu, statická rovnováha kapalin v relativním prostoru.6. Proudění tekutin, základní rovnice proudění (rovnice kontinuity, Bernoulliho rovnice) a jejich aplikace. Proudění skutečných tekutin. 7. Základy nauky o teple. Tepelné vlastnosti látek. Zákony termodynamiky.8. Tepelné děje v ideálních plynech. 9. Tepelné děje v reálných plynech a parách. 10. Oběhy parních motorů. Tepelný oběh plynové turbíny. 11. Sdílení tepla. 12. Výměníky tepla.

Literatura

Lázničková I.: Technická mechanika. Mechanika tekutin. Elektronická skripta. Brno, 2013.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a znalosti na úrovni předmětů Matematika 1, Matematika 2, Fyzika 1 a Fyzika 2.

Garant

doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D.