Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba elektrické energie (FEKT-KVEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-KVEE - Výroba elektrické energie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšířit vědomosti budoucích energetiků o znalost výroby elektrické energie z primárních zdrojů.

Osnova

Přednášky:1. Zdroje energie, výroba elektrické energie v ČR, základní energetické názvosloví a pojmy2. Kondenzační elektrárny, tepelný oběh, technologické okruhy a zařízení - výpočty tepelných oběhů3. Zvyšování účinnosti u tepelných elektráren (přihřívání, přehřívání, regenerace)4. Kombinovaná výroba elektrické energie, elektrárny se spalovací turbínou5. Vliv tepelných elektráren na životní prostředí6. Možnosti uvolňování jaderné energie, základní pojmy - elementární výpočty jaderných reakcí7. Druhy jaderných reaktorů, technologické schéma jaderných elektráren - provozní výpočty jaderných elektráren8. Jaderná bezpečnost, cyklus paliva, vliv jaderných elektráren na životní prostředí9. Energetická bilance a využití energie vodních toků - základní hydroenergetické výpočty10. Rozdělení a uspořádání vodních elektráren, řešení hydroenergetického díla - provozní výpočty vodních elektráren11. Elektrické schéma elektráren, vlastní spotřeba elektráren12. Alternátory v tepelných a jaderných a vodních elektrárnách13. Budící soustavy synchronních generátorů, nové technologie v oblasti výroby elektrické e tepelné energieCvičení odborného základu:1. Diagram zatížení - ukazatele průběhu zatížení, čára trvání zatížení, integrální čára2. Základní výpočty tepelného oběhu s kondenzační a protitlakou turbínou3. Tepelná bilance oběhu s kondenzační odběrovou turbínou, přihřívání a přehřívání páry4. Výpočet regeneračního tepelného oběhu5. Základní výpočty jaderných reakcí6. Energetické výpočty vodních elektrárenLaboratorní cvičení:1. Analýza závislosti činného a jalového výkonu na změnách frekvence u synchronního stroje v izolované síti2. Provozní vlastnosti synchronního generátoru při práci do tvrdé sítě3. Simulace provozních vlastností větrné elektrárny s asynchronním generátorem4. Provozní vlastnosti synchronního stroje při práci do izolované sítě5. Měření parametrů synchronního stroje (stavy nakrátko a naprázdno)6. Analýza provozních stavů kogenerační jednotky7. Exkurze na tepelnou elektrárnu (seznámení s technologickým okruhem)

Literatura

Doležal, J., Jaderné a klasické elektrárny, Praha : České vysoké učení technické v Praze, 2011, ISBN: 978-80-01-04936-5 (CS)Matoušek,A.: Výroba elektrické energie. Brno 2007 (CS)Ibler a kol.: Energetika. BEN Praha 1984 (CS)Štoll,Č. a kol:Využití vodní energie,SNTL Praha 1987 (CS)Kadrnožka,J.:Tepelné elektrárny a teplárny.SNTL (CS)Standard Handbook of Powerplant Engineering, Thomas C. Elliott, ISBN: 0-07-019435-1 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a záklaní znalosti Termomechaniky.Studenti musí být schopni vysvětlit a objasnit následující problematiku:- základní tepelné děje- tepelný oběh plynové turbíny- zákony termodynamiky- termodynamické vlastnosti plynů

Garant

doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D.