Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a interpretace biologických dat (FEKT-LABD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LABD - Analýza a interpretace biologických dat, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy geneze různých typů biologických signálů, s jejich základními vlastnostmi a s metodami jejich číslicového zpracování a automatické analýzy.

Osnova

1. Základní klasifikace biosignálů. Geneze elektrických biosignálů.2. Elektrokardiogramy (EKG), jejich vlastnosti a způsoby zobrazení. Klidové a zátěžové elektrokardiogramy, způsoby jejich zpracování a vyhodnocení. 3. Potlačení rušení, zejména driftu a brumu lineárními, adaptivními i nelineárními metodami, potlačení myopotenciálů.4. Metody detekce komplexů QRS. Měření variability srdečního rytmu (HRV), zpracování HRV v časové a frekvenční oblasti.5. Rozměření významných kmitů a vln v signálech EKG, diagnostické klasifikační systémy. Alternace vlny T (TWA), metody zpracování.6. Úvod do vlnkových transformací (WT) se souvislým a s diskrétním časem. 7. Využití WT pro filtraci a analýzu biosignálů.8. FonoKG a jeho zpracování. Signály EGG a jejich zpracování.9. Signály EMG a jejich vlastnosti. Analýza MUAP, zpracování povrchových signálů (SEMG).10. Signály EEG a jejich vlastnosti. Zpracování EEG v časové oblasti.11. Zpracování EEG ve frekvenční oblasti. Principy mapování v časové a ve frekvenční oblasti.12. Biosignály zrakového systému, Evokovaná aktivita mozku, zrakové a sluchové evokované odpovědi, odpovědi motorického systému.

Literatura

Kozumplík, J.: Analýza biologických signálů. Elektronická skripta FEKT VUT v Brně, Brno, 2013 (CS)Svatoš, J.: Biologické signály I. Geneze, zpracování a analýza. Skripta FEL ČVUT, Vydavatelství ČVUT, Praha, 1992 (CS)Sornmo,L., Laguna,P.: Bioelectrical Signal Processing in Cardiac and Neurological Applications. Elsevier, 2005. (EN)

Požadavky

Student by měl mít základní vědomosti z oblasti číslicového zpracování signálů. Měl by znát jednotlivé způsoby popisu lineárních filtrů (přenosová funkce, impulsní charakteristika, diferenční rovnice, frekvenční charakteristika). Dále by měl vědět, co je diskrétní Fourierova transformace (DFT) a jak se interpretuje výsledek DFT. V laboratorní výuce se předpokládá znalost programového prostředí Matlab.

Garant

doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc.Ing. Alena Kubičková