Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika bio- a ekosystémů (FEKT-LDBE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LDBE - Diagnostika bio- a ekosystémů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s vybranými přístroji pro používanými v lékařské diagnostice, specializovaném výzkumu a ve specializovaných diagnostických laboratořích.

Osnova

Diferenční zesilovač – vlastnosti, parametry. Blokový návrhí elektrokardiografu.Elektromyografie, elektroneurografie. Kondukční studie. Elektroencefalografie – aktivní/pasivní elektrody, polygrafie/polysomnografie, subdurální EEG.Základní vlastnosti zrakového systému – anatomie, vlastnosti a vybrané zákony spojené se zrakovým vjemem. Perimetrie, nitrooční tlak, EOG, ERG, ultrazvuková biometrie, fundus kamera.Metody subjektivní a objektivní audiometrie, tympanometrie, otoakustické emise Spirometr, měření reziduálního objemu. Principy pneumotachografů.Invazivní měření krevního tlaku. TIP katetry pro měření tlaku.Spektrofotometrie a její aplikace.

Literatura

CHMELAŘ, M. Řešené příklady z předmětu diagnostika bio a ekosystémů. Brno: FEKT VUT v Brně, 2011. s. 1-107. ISBN: 978-80-214-4361- 7. Kline I. et al.: Handbook of Biomedical Engineering, Academic Press, San Diego 19887Chmelař, Milan. Lékařská laboratorní technika / 1. vyd. Brno : VUT, 2000. 119 s. ISBN 80-214-1770-6Rozman, J. a kol. Elektronické přístroje v lékařství, Academia, 2006Bronzino J.:The Biomedical Engineering Handbook, CRC Preess, Boca Raton 1995

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen vysvětlit základní principy analogového a digitálního zpracování signálů a funkci základních polovodičových součástek a zesilovačů signálu. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.