Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční algoritmy (FEKT-LEAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LEAL - Evoluční algoritmy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o deterministických a stochastických metodách optimalizace. Seznámení se s evolučními algoritmy s populacemi pro hledání globálních extrémů vícerozměrných funkcí. Seznámení se s úvodem do genetického programování.

Osnova

1. Optimalizace vycházející z matematické analýzy, podmínky optimality, gradient, hessián2. Metoda nejstrmějšího sestupu, Newtonova metoda3. Stochastické algoritmy pro hledání globálního minima, simplexová metoda 4. Evoluční algoritmy s populacemi. Binární genetické algoritmy. 5. Spojité genetické algoritmy.6. Řízené náhodné prohledávání, evoluční strategie, rojení částic7. Diferenciální evoluce, SOMA, mravenčí kolonie8. Soutěžící heuristiky9. Testovací funkce pro ověřování optimalizačních algoritmů10. Jednoduché metody: horolezecký algoritmus, zakázané prohledávání, simulované žíhání11. Experimentální porovnávání evolučních algoritmů12. Úvod do genetického programování

Literatura

Tvrdík, J.: Evoluční algoritmy. Skripta, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita, 2004. (CS)Hynek J.: Genetické algoritmy a genetické programování. Grada, 2008 (CS)Haupt, R.L., Haupt, S.E.: Practical Genetic Algorithms. John Wiley & Sons, New Jersey, 2004 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, předpokládáme znalosti ze základů numerické matematiky. V laboratorní výuce se předpokládá znalost programovacího prostředí Matlab.

Garant

doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc.