Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrárny a teplárny (FEKT-LELE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LELE - Elektrárny a teplárny, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl doplnit a rozšířit znalosti o výrobě elektrické energie v elektrárnách a teplárnách. Je zaměřen především na jejich elektrickou část - provozní stavy synchronních alternátorů a způsoby jejich chránění, dimenzování a kontrolu zdrojů pro vlasní spotřebu elektrárny.

Osnova

1. Zvyšování účinnosti tepelných okruhů parních elektráren. 2. Konstrukce synchronních strojů, základní parametry,princip činnosti.3. Synchronní alternátor v ustáleném chodu - fázorový diagram a náhradní schéma, transformace do p,q složek.4. Provoz alternátoru do tvrdé sítě, úhlové charakteristiky synchronního alternátoru, provozní diagram, fázování.5. Budící soustavy a regulace napětí synchronního alternátoru.6. Přechodné děje synchronního alternátoru - třífázový zkrat, abnormální provozní stavy alternátoru.7. Ochrany generátorů8. Vyvedení výkonu generátoru, řešení hlavního schématu elektrárny.9. Vlastní spotřeba elektrárny, velikost zdrojů pro vlastní spotřebu a jejich návrh a kontrola.10. Pohony ve vlastní spotřebě elektráren - použití a volba elektromotorů, charakteristiky poháněných zařízení.11. Provozní charakteristiky elektráren, nasazování zdrojů do ES.12. Řízení elektrárenského bloku při ostrovním provozu. 13. Spolehlivost provozu elektráren.

Literatura

Ondrášek, M.: Elektrárny II. Skripta VUT 1988. (CS)Dočekal, Bouček. Elektrárny II. Skripta ČVUT (CS)DOLEŽAL, J. a kol. Jaderné a klasické elektrárny. ČVUT Praha 2011. (CS)

Požadavky

Student by měl znát principy přeměny primární energie na energii elektrickou používané v konvenčních elektrárnách, umět popsat a vysvětlit Rankin-Clausiův tepelný okruh i princip činnosti synchronních strojů. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, ale je vhodné mít absolvovány kurzy Výroba elektrické energie a Elektrické stroje.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.