Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické mikropohony (FEKT-LEMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LEMI - Elektrické mikropohony, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s vlastnostmi mikropohonů a malých elektrických strojů, aplikovat a ověřit teoretické poznatky pomocí modelů metodou konečných prvků a laboratorních měření.

Osnova

Úvod, obsah předmětu, základní pojmy, literatura. Metody tepelné ekvivalence, dimenzování motorků, kinematika pohonu. DC a BLDC motorky s permanentními magnety (PM), konstrukce, funkce, charakteristiky. Pohony s BLDC motorky, regulace, napájení, zpětnovazební čidla. Pohony s krokovými motory, typy, pojmy, vlastnosti, napájení a řízení krokových motorů. Pohony se spínanými reluktančními motory, druhy, konstrukce, princip funkce, charakteristiky, napájení a řízení.Jednovrstvá a dvouvrstvá, rozložená i soustředěná vinutí malých střídavých strojů.Výpočet/návrh asynchronních motorů a synchronních motorů s PM.Pohony AC s asynchronními motory a synchronními motory s PM, vliv harmonických.Specifika využití asynchronního motoru v nízkonapěťových aplikacích, skalární a vektorové řízení s ohledem na účinnost.

Literatura

Koláčný, J. Elektrické mikropohony, skripta VUT v Brně, 2009 (CS)Yeadon, W.H., Yeadon, A.W. Handbook of small electric motors. New York: McGraw-Hill, 2001. ISBN 0-70-072332-X (EN)Boldea, I. Reluctance Synchronous Machines and Drives. Oxford University Press, USA, 1996. ISBN 978-0198593911 (EN)Boldea, I. The Induction Machine Handbook. CRC Press, 1st edition, 2001. ISBN 978-0849300042 (EN)Firemní literatura; Malé stejnosměrné motory MAXON, Uzimex Praha (CS)Kenjo, T., Sugawara, A.: Stepping Motors and Their Microprocessor Controls. Clarendon Press, Oxford. (EN)Krishnan, R.: Switched Reluctance Motor Drives. CRC Press. ISBN 0-8493-0838-0 (EN)

Požadavky

Student by měl být schopen- aplikovat diferenciální rovnice pro popis elektromechanických systémů jak v časové oblasti, tak v operátorovém tvaru,- Ovládat matematický popis motorů na základě jejich náhradních schémat,- navrhnout kaskádní regulační strukturu ,- ovládat softwarový nástroj MATLAB SIMULINK,- studenti musí přezkoušeni podle vyhlášky 50,- popsat, upravit a aplikovat základní postup návrhu magnetického obvodu a vinutí stejnosměrného motoru s permanentními magnety a BLDC motoru,- vypočítat parametry stejnosměrného motoru s PM, BLDC motoru (v určitém ustáleném provozním stavu),- načrtnout a popsat průběh magnetické indukce ve vzduchové mezeře stejnosměrného motoru, BLDC motoru, znázornit vliv drážkování a reakce kotvy, - znázornit a vysvětlit průběh indukovaného napětí vinutí kotvy stejnosměrného motoru,- popsat konstrukci, BLDC motoru a synchronního motoru s PM,- znázornit a vysvětlit průběh indukovaného napětí a idealizovaný průběh proudů ve vinutí BLDC motoru a synchronního motoru s PM, - připravit 2D model stejnosměrného motoru s PM a BLDC motoru metodou konečných prvků v různých ustálených provozních stavech.

Garant

Ing. Ondřej Vítek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Vítek, Ph.D.