Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektroizolační systémy (FEKT-LESY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LESY - Elektroizolační systémy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s elektroizolačními systémy (EIS) pro elektrické stroje, přístroje a zařízení, s výběrem vhodných materiálů pro sestavení EIS a s činiteli ovlivňujícími spolehlivost a životnost EIS i v nepříznivých provozních podmínkách.

Osnova

1. Elektroizolační systém (EIS) v pojetí složené soustavy. Složené soustavy dielektrického typu.2. Přístupy k matematicko-fyzikálnímu popisu vlastností složené soustavy. 3. Materiálová základna EIS-I. Izolanty, kompozitní materiály. 4. Materiálová základna EIS-II. Vodiče, magnetické materiály, pomocné materiály. 5. Volba složek a návrh rozměrů EIS. 6. Technologické aspekty při sestavování EIS. 7. Elektroizolační systémy v elektrických točivých strojích. 8. Elektroizolační systémy v elektrických přístrojích a zařízeních. 9. Elektrické pole v elektroizolačních systémech. Řízení pole. 10. Vnitřní výboje v EIS. Plazivé proudy a povrchové výboje. 11. Tepelné vlastnosti EIS. Tepelná vodivost a odvod tepla. Analýza tepelného průrazu. 12. Tepelné a elektrické stárnutí EIS.Zákonitosti stárnutí. 13. Multistresové namáhání EIS. Spolehlivost a životnost EIS.

Literatura

Askeland, D. R.: The Science and Engineering of Materials Boston 1994, USA, ISBN 0-534-93423-4 (EN)Artbauer J. a ost.: Izolanty a izolácie. ALFA Bratislava 1969 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Ing. Helena Polsterová, CSc.

Vyučující

Ing. Helena Polsterová, CSc.