Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaná optoelektronika (FEKT-LIOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LIOP - Integrovaná optoelektronika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit s technickými řešeními a směry vývoje v optických komunikačních technologiích, se zaměřením na protokoly fyzické vrstvy počítačových sítí, na telekomunikační přenosové soustavy, kabelovou televizi a na průmyslové řídící a dohledové systémy. Dát aplikační a technické znalosti o nových řešeních, komponentech a systémech založených na nelineární optice, vlnovém multiplexu, na koherentním zpracování signálu, na optickém zesilování ve vláknech, optické filtraci a kompenzaci disperze ve vláknech. Seznámit s konstrukčními principy optoelektronických prvků a optických vláken v senzorice, položit základy návrhu topologie a komunikační vrstvy telekomunikačních a počítačových sítí a optických vláknových systémů.

Osnova

1. Moderní komponenty v optických komunikacích, DFB a VCSEL laserové diody,rychlé optické přijímače.2. Konstrukční prvky integrované a vláknové optiky, splittery WDM děliče asdružovače, izolátory, cirkulátory, filtry, ADM.3. Optické sdružování kanálů, WWDM, CWDM DWDM.4. Optimalizace využití kapacity přenosu multimodových vláken.5. Kompenzace disperze v jednovidových optických trasách.6. Vláknové kvantové zesilovače s erbiem, ytriem a praseodynem dopovanýmivlákny.7. Nelineární jevy v optických vláknech a jejich využití, generace a přenos solitonů,stimulovaný Ramanův rozptyl a aplikace ve vláknových zesilovačích, stimulovanýBrillouenův rozptyl, čtyřvlnné směšování a omezení pro vlnový multiplexní přenos.8. Metody kódování a modulace v optických přenosech.9. Optické komunikační systémy v počítačových sítích.10. Optické komunikační systémy průmyslových sítích pro řídicí a zabezpečovacítechniku, v CCTV a v kabelových televizních systémech.11. Optické komunikační systémy v telekomunikačních systémech.12. Koherentní zpracování optických signálů.13. Polarizační optická vlákna, optické vláknové senzory.

Literatura

Čtyroký J., Hüttel I., Schröfel J., Šimánková L.: Integrovaná optika, Praha, SNTL 1986.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. František Urban, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Urban, CSc.