Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření neelektrických veličin (FEKT-LMNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LMNV - Měření neelektrických veličin, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Záměrem kurzu je seznámit posluchače se základními metodami měření hlavních neelektrických veličin. Cílem je poskytnout znalosti pro kvalifikované rozhodnutí o volbě nejvhodnější metody, typu snímače a instrumentaci, upozornit na problémové oblasti spojené s návrhem měřicího řetězce (parazitní vlivy, kalibrace, diagnostika apod.).

Osnova

Základní pojmy, metrologie, legální metrologie Měření polohy a rozměrů Měření rychlosti a zrychlení Měření sil a hmotnosti Měření tlaku a momentu Měření vibrací Měření teploty, tepla a tepelného toku Měření světelného a infračerveného záření Měření ionizujícího záření Měření průtoku, hladiny a vlhkosti Měření složení látek Inteligentní snímač Základní koncepce měřiče a systému v různých aplikačních oblastech Snímačová informatika, současný stav a perspektivy

Literatura

ĎAĎO,S.-KREIDL,M.: Senzory a měřicí obvody. ČVUT Praha, 1996 (CS)ĎAĎO,S.-BEJČEK,L.-PLATIL,A.: Měření průtoku a výšky hladiny. BEN Praha 2005, ISBN 80-7300-156-X (CS)FRADEN,J.: Handbook of modern sensors. Springer 2004, ISBN 0-387-00750-4 (EN)ZEHNULA,K.: Čidla robotů. Praha SNTL, 1990 (CS)

Požadavky

Jsou požadováné znalosti minimálně na úrovni bakalářského studia (BMFV) a platné přezkoušení pro kvalifikaci pracovníků pro samostatnou činnost (ve smyslu §6 Vyhlášky).Absolvent, který si zapíše kurz, by měl být chopen:- popsat jednotlivé druhy (typy) senzorů,- vysvětlit používané modulace u senzorů,- popsat a vyjmenovat analogové a číslicové senzory a metody měření,- vysvětlit interferenčni jevy a z nich vyplývající možnosti- diskutovat a vysvětlit jednotlivé typy interferometrů,- definovat a navrhnout základní bloky měřicích systémů,- dokázat změřit základní fyzikální veličiny a- diskutovat aplikační možnosti, příp. další.Zájemce o kurz by měl být vybaven znalostmi základních fyzikálních a elektrotechnických principů.

Garant

doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc.