Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nanotechnologie (FEKT-LNAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LNAN - Nanotechnologie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má dva cíle: vytvořit rámcový přehled současného vývoje v oblasti nanověd a nanotechnologie a seznámit studenty se základními aplikacemi v kvantové mechanice, fyzice pevných látek, statistické fyzice a počítačové fyzice.

Osnova

1. Úvod do fyziky pevné fáze2. Úvod do fyziky pevné fáze3. Základní typy nanostruktur - fulereny, nanotrubičky, kompozity. Karbonové polymery. 4. Fyzikální a chemické vlastnosti materiálů v atomárním měřítku. Růst nanotrubiček. Simulace růstu. 5. Interakce s hmotou v blízkém poli: silová, optická, elektrická, magnetická a další. 6. Simulace interakce v případě STM, AFM a SNOM. 7. Kvantové tečky (nebo umělé atomy) 8. Nanoelektronika: Pevnofázové nanoelektrické součástky s kvantovým jevem. 9. Nanofotonika10. Nanofotonika11. Metamateriály elektrické a magnetické12. Metamateriály optické13. aplikace nanotechnologie

Literatura

Ch.P.Poole, Jr., F.J. Owens: Introduction to Nanotechnology, Wiley Interscience, 2003 ISBN:0-471-07935-9Matlab manualKurs je vystavěn na základě informací z Internetu, vědeckých článků a vybraných částí nově vycházejících knih v angličtině.Nanotechnologie - elektronický text v e-learninguE.L. Wolf,: Nanophysics and nanotechnology, Wiley-VCH, ISBN:978-3-527-40651-4

Požadavky

Primárně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia. Student má být schopen vysvětlit základní fyzikální a elektrotechnické principy mikrosvěta. Navíc by měl být schopen používat Matlab.

Garant

prof. RNDr. Pavel Tománek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Tománek, CSc.