Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Navrhování výkonových měničů (FEKT-LNVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LNVM - Navrhování výkonových měničů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvláštní typy výkonových měničů. Dobrá znalost návrhu všech magnetických obvodů ve výkonové elektronice.

Osnova

1. Odlehčovací obvody výkonových spínacích tranzistorů. Stejnosměrné síťové napaječe výkonových měničů.2. Elektromagnetická kompatibilita (EMC) v nf. oblasti. Elektromagnetická kompatibilita (EMC) ve vf. oblasti.3. Magnetické jevy ve výkonové elektronice. Optimální návrh tlumivek na feromagnetickém jádře se vzduchovou mezerou.4. Optimální návrh vzduchových cívek a reaktorů. Transformátory: matematické modely, ekvivalentní zapojení, náhradní zapojení.5. Transformátor napětí, transformátor proudu. Výkonové impulsní transformátory. Výkonové měniče s impulsním transformátorem (spínané zdroje).6. Jednočinný propustný měnič. Dvojčinný propustný měnič. Snímače proudu. Rogowského pásek.

Literatura

Chee-Mun Ong: Dynamic Simulation of Electric Machinery. Prentice-Hall, 1998. (EN)Patočka M.: Vybrané statě z výkonové elektroniky, sv.I. (CS)Patočka M.: Vybrané statě z výkonové elektroniky, sv.II. (CS)Bose, B.K.: Power electronics and AC Drives. Prentice Hall 1986 (EN)

Požadavky

Z oblasti aplikované matematiky musí mít student tyto předchozí znalosti:- Využívat a aplikovat matematické operace s komplexními čísly ve složkovém i polárním tvaru (sčítání, odečítání, násobení, dělení dvou čísel, absolutní hodnota, usměrňování komplexního zlomku).- Aplikovat základní principy integrálního a diferenciálního počtu funkce jedné proměnné:- popis funkce cívky, tj. indukční zákon v diferenciálním a integrálním tvaru,- podobně vztah mezi okamžitými hodnotami proudu a napětí na kondenzátoru v dif. a integr. tvaru, - výpočet střední a efektivní hodnoty periodické funkce.Student, který si zapíše předmět, musí mít tyto předchozí obecné znalosti:- Popsat základní vlastnosti diskrétních elektronických součástek (diod, bipolárních a unipolárních tranzistorů).- Absolvovat předmět BREB (Řídicí elektronika).- Prakticky umět využívat a aplikovat následující nástroje pro analýzu a syntézu elektrických obvodů:- 1. Kirchhoffův zákon,- 2. Kirchhoffův zákon,- Ohmův zákon,- Indukční zákon v diferenciálním i integrálním tvaru.

Garant

doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka

Vyučující

doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka